четвъртък, 31 януари 2013 г.

4 чести проблеми с джобните на децата



Дори най-внимателно оформената система за определяне на джобните може да се окаже недостатъчно премислена. Могат да се създадат проблеми, когато да речем детето не смята, че получава достатъчна сума или нуждите му нарастват.

Детето не смята, че получава достатъчно пари
Детето ви постоянно се сърди, като твърди, че не получава достатъчно джобни.
Сумата на джобните трябва да се определя, като се има предвид някаква важна дейност за детето. Тя може да е да речем тренировка по баскетбол или уроци по чужд език. Ако детето дойде и ви заяви, че парите не са му достатъчни, попитайте го за какво не му стигат. Осигурявайте достатъчна сума, за да покрива разходите си, но е добре да следите как детето харчи парите и дали покрива основните си нужди, ако спестява, за какво ги похарчва. Ако смятате, че му давате достатъчно джобни, но то все е без пари, вероятно ги харчи за нещо странично.

Детето не може да разпределя парите си


Детето веднага изхарчва джобните си за сладкиши или за играчки, вместо да ги употребява за нуждите си, а след това стои без пари.
Често децата не искат да се отчитат пред родителите си, тъй като смятат, че джобните са си негови и възрастните нямат право да му се месят в харченето. Уверете се, че децата са наясно, че джобните не са заплата, а са средства, които възрастните отделят за конкретна нужда на децата си. Трябва да им изясните, че искате да ги научите как да разпределят пари, за да могат да са финансово грамотни, когато пораснат и имат собствени заплати. Добре е да изясните с детето как очаквате от него да похарчи джобните, които сте му дали, преди да отидете да пазарувате по магазините.

Детето отказва да харчи собствените си джобни


Детето иска да му се купи нещо, което иска отдавна, но вместо да вземе от спестяванията си, то иска вие да му го купите
Кажете на детето, че тази покупка не ви е нужна и затова не искате да отделяте от вашия бюджет. Научете го как да спестява за желаната вещ от джобните си, като така можете да му покажете как с отказ от ненужни покупки и с редуциране на средствата, които харчи, може да спести за някаква наистина желана вещ.

Непрекъснато купувате подаръци за децата си



Не само детето може да кривне от правия път що се отнася до финансовите теми. Вие може би нарушавате собствените си финансови правила, като давате на децата си пари, за да си купят нещо, което искат, макар да им давате достатъчно джобни, от които могат да спестяват. Не говорим за някаква полезна вещ, която им трябва за учене или за практична покупка за ежедневието, а за нещо непотребно.
Спрете да давате погрешна представа за това как децата могат да харчат джобните си, тъй като им показвате слабост с финансите. Ако искате детето ви да борави с пари грамотно, трябва да му покажете как трябва да харчи разумно в ежедневните покупки. Можете да купувате на децата глезотии от време на време, но не трябва да прекалявате, а когато им давате повече джобни, трябва да им направите забележка, че с това показвате уважение спрямо тях и им вярвате, че ще боравят с тях добре.


Няма коментари:

Публикуване на коментар