петък, 4 януари 2013 г.

6 лесни правила за кратка дрямка


Дрямката е неотменна част от ежедневието на много животни, а е не по-малко полезна за човека. Тя подобрява настроението, подсилва креативността, активизира функциите за запаметяване, както и много дейности.



1. Трябва да сте наясно, че усещането за сънливост в следобедните е съвсем нормално. Това се дължи на циклите на биологичния ни часовник. На всеки 24 часа обикновено има два периода на сънливост. Единият обикновено е в малките часове на нощта, от около 2 до 4 часа, а другият е около 10 часа по-късно, между 13 и 16 часа. Ако сте нощна птица, вероятно ще се почувствате сънливи по-късно, а ако сте ранна птица - обратното. Хората са физиологично програмирани да подремват.

2. Дрямката предоставя различни ползи, в зависимост от това колко време е продължила. Кратката дрямка дори само за 20 минути може да подобри вниманието, концентрацията и настроението. Ако тя продължи около 90 минути и спите дълбоко и непрекъснато през цялото време, ще минете през пълния 90-минутен цикъл на съня.

3. В зависимост колко време продължава дрямката ви, може да се събудите уморени или отпочинали. Това се дължи на различните фази на съня и в зависимост от това в коя фаза се събудим, тялото реагира различно. Препоръчва се да дремнете за не повече от 45 минути или не по-малко от 90 минути. В промеждутъкът можете да се събудите във фаза, в която тялото няма да е отпочинало достатъчно.


4. Намерете удобно място за дрямка, където можете да легнете, защото ще ви отнеме двойно повече време да заспите, ако сте в седнало положение. Не забравяйте да вземете одеяло, за да се завиете. Ако имате място в офиса, където можете да подремнете в обедната почивка, ще се почувствате с повече енергия.

5. Лаещи кучета или друг шум, който идва от улицата, може да ви попречи да заспите. Затова можете да си пуснете музика или телевизор, а ако имате в стаята малко фонтанче, можете да релаксирате на звука от вода.


6. Не отлагайте дрямката за по-късно. Ако ви се доспи малко преди часа ви за лягане, потърпете малко. Иначе няма да можете да заспите, когато си легнете през нощта. Не забравяйте, че сънливият ви прозорец е от началото на следобеда до средата му.



Няма коментари:

Публикуване на коментар