вторник, 8 януари 2013 г.

5 начина да стимулирате сетивата на бебето


Запитвали сте се дали бебета възприемат света наоколо като нас, дали техните сетива са развити, колкото нашите. Някои от техните сетива, като слух и докосване, са напълно развити при раждането, за разлика от други, на които има отнема време да се развият. Вие можете да стимулирате сетивата на бебето си, за да спомогнете за по-бързото развитие на сетивността.

Зрение

Новородените виждат контрастните цветове, като черно и бяло, много по-лесно от другите разцветки. То вижда обекти на разстояние от 10 до 30 см ясно - това е долу горе колкото разстоянието до лицето ви по време на кърмене. Бебетата не могат да фокусират предмети добре - както надалече, така и наблизо. След 6 седмици зрителните възможности на бебето се увеличават и то може да ви забележи на разстояние около 5- 6 метра. Неговите очни мускули стават по-силни и съвсем скоро то ще може да следи онази посока, в която премествате пръстите си. След 4 месеца то започва да вижда по-неконтрастни цветове. А когато стане на възраст след 8 месеца, бебето ще бъде в състояние да използва своите възприятия, за да изследва света наоколо.
Можете да декорирате детската стая в ярки цветове със силен контраст между тях, за да стимулирате зрението на малкото бебе. Променяйте позицията на люлката и го хранете от двете страни, за да има възможност да огледа цялата стая.

Слух

Слухът на бебетата започва да се развива още докато са в утробата, така че то може да разпознава гласа ви веднага след раждането. Те са чувствителни на промени на звука като удряне на вратата, но същевременно, ако са заспали, вероятно няма да реагират дори на силни шумове. Отначало бебетата лесно се разсейват от  страничния шум, но постепенно ще започнат да се съсредоточват върху речта и ще се опитат да я имитират с гукане и бърборене.
Говорете с детето, за да насърчите неговото езиково развитие. Разказвайте му някакви истории, пускайте нежна музика и употребявайте записи на природни звуци, за да стимулирате слуха на малкото бебе.

Допир

Докосването е едно от най-добре развитите сетива още от раждането. Като гушкате бебето, вие го карате да се чувства сигурно. Бебетата изследват света около себе си с докосване, като предпочитаното от тях средство е устата. Следете какво слага в нея заради неговата безопастност.
Контактът кожа до кожа е важен за бебетата, ето защо е хубаво да гушкате бебето по-често. Намазването с лосион след баня действа успокояващо и стимулира сетивата на бебето.

Мирис

Бебетата имат развито чувство за миризма още от раждането. Те изучават  ароматите още от първия ден и вероятно след седмица могат да различат миризмата на различните хора около тях. Те са особено чувствителни спрямо миризмата на майчиното мляко
Специалистите препоръчват да се използват едни и същи продукти редовно, тъй като бебето познава тяхната миризма. Не се препоръчва да използвате силни аромати, като парфюми, в месеците, докато кърмите, за да не дразните сетивата на бебето. Не много силно ароматизираните бебешки козметики могат да се употребяват за масаж, с който да стимулирате обонянието на малкото бебе.

Вкус

Новородените предпочитат сладките на вкус неща и чувстват неприязън спрямо всичко, което е кисело и горчиво. Това е напълно нормално, тъй като много отрови са именно такива, а ядливата храна често е сладка. Чак след около 4 месеца бебетата започват да харесват соленото и пикантното.
Според проучвания, разнообразното хранене на кърмещата майка и захранването с широка гама от вкусове спомага бебето да свикне с тях, а кърмата стимулира вкусовите рецептори на малкото бебе.

Ако се притеснявате, че нещо не е наред


Ако подозирате, че бебето има проблеми с някое от сетивата си, като зрение и слух, трябва да заведете бебето на педиатър. Загубата на слуха е най-често срещаният вроден проблем и неговото диагностициране по-рано е от жизненоважно значение, защото може да попречи на изучаването на езика. Лекарят трябва да провери дали всичко е наред със зрението на бебето, като трябва да го заведете за преглед не по-късно от 6-тия месец.


Няма коментари:

Публикуване на коментар