вторник, 18 декември 2012 г.

5 съвета за коледното пазаруване

Макар че по празниците хората често се отпускат и харчат щедро за подаръци и вещи за дома, с които да направят празника още по-приятен, това не значи, че не можете да пазарувате разумно. Оглеждайте се за промоции, които могат да се окажат добра сделка, ако искате да купувате на едро или в комплект. Много хора харчат твърде неразумно и след като празниците отминат трябва да закърпват бюджета си, като заменят разхищенията със затягане на колана.


1. Проявете търпение

Не се втурвайте да купувате, без да проявите достатъчно търпение да обиколите повечето по-големи магазини за стоките, които търсите. Така можете да сравните цените, за да пазарувате разумно. Макар че понякога разликата в цената не е толкова голяма, някои от магазините правят промоции, които могат да са добра сделка. За да не се щурате безцелно напред- назад е добре да проучите в интернет вещите, които искате да купите, за да знаете какво търсите, а да не се налага да сравнявате стоките в магазина. Състезанието между веригите може да ви е от полза като подберете основно онези вещи, които наистина искате да закупите и се стараете да не напазарувате излишни стоки, които сте грабнали в суматохата.

2. Пазарувайте онлайн

Макар в нашата държава все още малко хора да пазаруват през интернет, тази възможност не е за изпускане. Много фирми и вериги предлагат стоките си онлайн с намаление или с някаква стока, която получавате безплатно. Това важи още повече за празниците, когато онлайн покупките ще спестят на веригите тълпи от хора, а на вас няма да се налага да се бутате в студа с пълни торби. Ако пазарувате повече неща или поръчате покупки за себе си и приятелки, доставката може да ви е безплатна. Така в най-натовареното време можете да имате закупените стоки до вратата си, без даже да се налага да излизате от топлите домашни чехли.


3. Стойте нащрек за добри промоции

Много магазини се опитват да привлекат повече хора по време на празничната мания за стоки, като правят промоции в цената или в количеството на стоката. Можете да намерите вещ, която отдавна искате да закупите, на много ниска цена, макар че понякога количествата са ограничени. Промоциите са не само за стоки, но за услуги, като например кабелна телевизия, мобилни услуги, интернет. Можете да закупите карта за спа или фитнес, обикновено доста по-евтино, като това може да е част от нова здравословна рутина. Разбира се фирмите рядко си позволяват да продават стоки или услуги на стойност, която е по-ниска от реалната, но могат да си позволят да редуцират печалбата. Ако не се нуждаете от някаква стока, която е много изгодна на едро, можете да я закупите с приятелки, така че единичната бройка да излезе изгодно.

4. Рано пиле рано пее

За празничните оферти, особено ако се отнасят за почивки и резервации, колкото по-рано резервирате офертата, толкова по-изгодна е тя. Добре е да планирате ваканцията или празничната вечеря поне няколко седмици по-рано. Оглеждайте се за добри оферти поне два- три месеца преди празниците.



5. Сравнявайте цените

Не бързайте да купувате, проверете цените на стоките в интернет, разпитайте кои марки са най-изгодни, проверете колко време е гаранцията на стоката. В някои вериги могат да ви предложат безплатна услуга, например талонче за отстъпки или транспортиране на стоката, а други могат да ви дадат една бройка безплатно, ако закупите определени стоки. По-големите вериги могат да си позволят по-големи намаления на стоките, а освен това можете да купувате на едро. Сравнявайте дори цени на промоция, тъй като понякога много вериги правят една и съща отстъпка. Не бързайте да купувате, тъй като дори ако количествата са ограничени, това не значи, че бройките няма да са достатъчно за всички желаещи да купуват стоката.


Няма коментари:

Публикуване на коментар