вторник, 27 ноември 2012 г.

Въпроси и отговори – Как да се държим с бившите

Той може да е вече бивш ваш съпруг, а тя да е майка на децата ви, но да сте разведени, но той или тя все още е част от живота ви. Вижте няколко въпроса и отговора за отношенията между бивши съпрузи.


Въпрос: Обичам роднините на бившия си съпруг. Аз се разведох с него, не с тях, освен това те са баба и дядо на моите деца. Как да се държа с тях?
Отговор: Децата трябва да поддържат връзка с роднините си. А вие трябва да промените отношението си към роднините на бившия си, като ги защитите от негативната енергия, която можете да си разменяте с техния син, така както правите това с децата си. Не се изкушавайте да се опитвате да настроите бившите си роднини срещу сина им, даже те да са на ваша страна в конфликта. Не очаквайте да бъдете включвани във всички семейни празници, особено ако бившият ви създаде семейство с друга жена, но не спирайте контакт с неговите роднини, а се опитвайте да им покажете своето уважение.

Въпрос: След развода някои от приятелите ни се отдръпнаха от мен. Как да се държа с тях?
Отговор: Това е една от най-конфликтните части на развода. Общите ви познати обикновено трябва да избират в кой лагер да се включат, особено ако вие сте се разделили с много скандали. На вас ви се струва лична нападка, но вероятно това поведение се дължи на натиск да изберат страна, а не на това, че не ви харесват. Ако трябва да търпят критики, че общуват с вас, те предпочитат да си ги спестят, вместо да рискуват, особено ако не сте били особено близки по време на връзката. Ако трябва да поканят само един от вас на някакъв празник, за да не ви събират с бившия или бившата, те могат да предпочетат да ви игнорират. Ако се опитате да запазите връзката си с познатите и те не отговорят, оставете ги, а ако решат, те могат да възобновят отношенията си с вас. Инвестирайте енергията си в други познанства или в нови контакти.
 
 
Въпрос: Бившият ми иска да отпразнува рождения ден на сина ни с парти, но не ме иска там. Синът ни обаче иска да отида. Как да постъпя?
Отговор: С тази своя постъпка вашият бивш кара вашия син да вземе страна в спор, в който не трябва да участва. Детето вероятно не иска да е поставено в тази ситуация и се опитва да саботира партито като ви кани. Това обаче е конфликт между него и баща му, а вие не можете да помогнете в него. Опитайте се да говорите със сина си, за да го окуражите да разговаря с баща си. Може да му каже, че много оценява партито, но за него е особено важно майка му да присъства на него. Вероятно баща му все пак ще се съгласи, а ако не пожелае да ви включи, можете да отпразнувате със сина си отделно. Не забравяйте, че ако не поиска да участвате, не вие сте тази, която е разочаровала детето.

Въпрос: Гаджето ми иска да дойде на мача на дъщеря ми, но с бившия ми не се познават. Как да действам?
Отговор: Добра идея е да срещнете двамата, за да се разберат те на четири очи. Това ще спести на дъщеря ви неудобството. Не забравяйте, че ако за вас е важно да изградите нова връзка, за дъщеря ви е важно да запази комуникация с баща си, особено ако той също има нова връзка. Позволете й да възприеме гаджето ви постепенно, не насила, като тя реши как и с какво темпо да се сближат. Не натрапвайте вашата връзка на детето, особено на обществени активности.

 

Въпрос: Бившият ми все още ме привлича сексуално, даже няколко пъти преспахме след развода. Защо не мога да го зарежа напълно?
Отговор: Старите навици не могат да се изпарят толкова бързо, така че е нормално да имате привличане. Ако имате общо дете, добре е да се опитате да се концентрирате в разговори в тези теми, които са общи за вас, например финанси и възпитание на децата, а да избягвате разговори на интимна тема. На този етап не можете да сте само приятели, затова се постарайте да ограничите комуникацията, докато сексуалното желание се уталожи. По-късно, когато нещата се уталожат, можете да пробвате да изградите приятелски отношения. Докато имате сексуални връзки с бившия си, няма как да изградите нови отношения с други мъже.

Въпрос: Бившият ми говори лоши неща за мен пред дъщеря ни. Как да действам срещу атаката?
Отговор: Има два вида атака в тази насока – изкривяване на фактите и нападки срещу индивидуалните черти. Не обръщайте внимание на изкривяването на маловажни факти, но бързо контрирайте клюките, ако те се отнасят за важни неща. Обяснете на децата кратко и ясно истината, като не забравите да поясните, че понякога хората, когато се карат и са в развод, могат да кажат лъжи, за да наранят отсрещната страна. Ако нападката е срещу вас като характеристики, опитайте се да не се поддадете на конфликта с нападки. Ако детето каже "Тате каза, че си вещица.", вместо да почнете да обиждате бившия си, кажете "Татко ти трябва да е бил в ужасно настроение, за да каже такова нещо.” и се опитайте да смените темата. Контрирайте обидите с добри думи и вероятно критиките ще се уталожат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар