вторник, 20 ноември 2012 г.

Различни родители, различни родителски подходи

Всеки човек има свое виждане за начините, по които трябва да се възпитават децата. Затова много често, независимо дали са родител или не, хората критикуват другите за техния начин на възпитаване. Ето само няколко от различните начини на възпитание, които могат да се наблюдават, макар че много хора могат да комбинират няколко характеристики.


1. Либерален
Повечето деца, които растат с либерални родители си мислят, че имат голям късмет. Всяко дете мечтае неговите родители да не го ограничават за нищо и да се държат с него като с равен човек. Проблемът е, че децата имат нужда от поставянето на граници, защото ако те не се ограничат, могат да станат разглезени и да очакват да получават всичко, каквото искат. Освен това понякога либералните родители могат да се сторят на децата незаинтересовани.

2. Строг
Това е противоположният начин за възпитание на децата. Такива родители се опитват да контролират всички аспекти от живота на своите деца, а по този начин задушават тяхната индивидуалност и прехвърлят амбициите си върху тях.


3. Амбициозен
Родителите, които възпитават децата си по този начин вярват, че тяхното дете трябва постоянно да се занимава с нещо полезно. Често тези деца ходят на повече от една извънкласни дейности като свирене на инструмент или спорт. Родителският стремеж детето им да учи е нещо безспорно полезно, но родителите не трябва да забравят, че децата имат нужда да се забавляват, не само да учат.

4. Деспотичен
За този способ на възпитание родителите продължават да казват на децата какво да правят, дори след като те пораснат. Тези родители не могат да повярват, че всъщност децата им може да се справят и без тях. Когато се опитват да се налагат, родителите често не убеждават, а се налагат.


5. Заповеден
Този тип родители приличат на строгите родители. Те поставят правила, които трябва да се спазват. Ако не, следват наказания за детето, без да му се даде възможност да защити тезите си. Макар че децата изискват строгост, не е необходимо постоянно да се държат под контрола на родителите.

6. Незаинтересован
Някои родители използват оправданието, че имат много работа, за да са далеч от семейството си, което е по принцип странно при условие, че са решили да имат деца. Други са емоционално дистанцирани и не обръщат внимание на децата си.

7. Нервен
Няма съмнение, че да бъдеш родител е трудно и изморително, но някои от хората често изпускат нервите си и крещят на децата си, не проявяват търпение с тях и сякаш това е единствената им техника за комуникация, която избират за себе си.




Няма коментари:

Публикуване на коментар