вторник, 13 ноември 2012 г.

8 хитринки срещу дразнещи колеги

Колкото да харесвате работата си, колкото пари да получавате, почти винаги ще се намери някой дразнещ колега или колежка, за да ви развали настроението. Независимо от случая, дали е въпрос на приказливост, на мързел, на клюки или на дразнеща индивидуалност, можете да контрирате дразнещите колеги още в зачатък, за да не се стига до кавги и разпри.



1. Бъдете вежливи
Да бъдеш мил и вежлив с колегите е много добър начин за справяне с досадни колеги, особено с онези, които се държат грубо с вас и се опитват да ви прецакат. Така те няма да имат никакво основание да се оплачат от вас, освен ако не искат да изглеждат като пълни гадняри.

2. Бъдете нащрек
Подходете внимателно към всеки, който може да ви създаде проблеми. Така постоянно ще сте в състояние да предотвратите всякакви проблеми в зародиш. Не се доверявайте прекалено на хора, които не са доказали своята лоялност към вас.


3. Бъдете непоколебими
Ако колегите ви искат да излизате някъде заедно в извън работно време, а вие не искате, защото ви дразнят, трябва учтиво и непоколебимо да откажете поканата. Това важи и за случаите, когато някой ви кани да излезете на среща, а вие нямате интерес, затова отговорете "Не благодаря". Ако някой в работата закъснява нон стоп, а на вас ви е писнало да го прикривате, недейте.

4. Бъдете ефективни и точни
 Ако си вършите работата много добре, няма да дадете на колегите ви някакво основание да се оплакват от вас и за което да ви натопят пред шефа например. Перфектната ви работа е най-доброто доказателство, ако колеги решат да говорят срещу вас на шефа или да ви злепоставят случайно или не.

5. Оправяйте споровете сами
Ако някой колега е прекалено досаден, най-лесно е да се оплачете на по-висшестоящ служител, но така ще изглежда, че сами не можете да се справите с проблемите си и не можете да работите с хора. В случаите, когато колегата ви пречи да си вършите своите задължения, сте в пълното си право да уведомите управата. Ако занимавате шефовете с маловажни спорове, може да изглеждате като страхливци и гадняри.


6. Спазвайте дистанция
Колкото и да ви дразнят колегите няма начин да не се комуникира с тях, поне на някакво повърхностно ниво, особено ако работите в екип. Не се чувствайте длъжни да споделяте лични неща с тях, освен ако не искате. Също така, ако не харесвате клюкарките в офиса, откажете да сте част от тях, да сте като тях и да участвате в техните разговори.

7. Твърде зает
Ако някои колеги ви досаждат и не искате да говорите с тях, кажете им, че не можете да им обърнете внимание, защото сте заети с много работа. В случаите, когато нямате работа за вършене, започнете да се суетите и да пишете на хартия.

8. "Предайте" ги на други
В случаите, когато досаден колега ви занимава със себе си, за да ви говори например за скучното си хоби, трябва да опитате да го отклоните на друга страна. Можете да набутате друг колега, като кажете, че той споделя същите интереси, за да препратите досадният колега или колежка на него. Тази техника е доста подла, но можете да я употребявате срещу хора, които се държат грубо или ви използват.



Няма коментари:

Публикуване на коментар