четвъртък, 20 юни 2013 г.

Как четенето на книги може да подобри умствените способности



Всички знаем, че четенето развива интелекта, което е една от основните причини да се препоръчва на хората да четат колкото е възможно повече. Но всъщност не е обяснено защо четенето е толкова полезно за нас. Ето какви са плюсовете на четенето на книги.



1. Обогатяване на речника
Ние учим нови думи като ги срещаме в употреба, така че реално няма по-добър начин за обогатяване на речника от четенето, особено за децата. Четенето подобрява ума, не само защото се учат нови думи, а защото ни учи какво означават и как се използват правилно. С голям арсенал от думи човек може да се изрази по-красноречиво и по различни начини.

2. Друга гледна точка
Четенето на историческа литература дава представа за развитието на определени събития от различни перспективи. Това спомага за разбиране на заобикалящия свят и на способността за развитие на толерантност спрямо различните хора и култури.

3. Повишаване на скоростта на четене

Колкото повече четете, толкова повече се увеличава средната скорост на четене. Това води до увеличаване на скоростта на процесите в мозъка, което помага при извършването на задачи в ежедневието.

4.  Нови идеи
Четенето стимулира мозъчните процеси, което води до възникването на нови идеи. Обикновено те възникват вследствие на опознаването и натрупването на вече съществуващи идеи, върху които да стъпите.

5. Подобряване на способността за писане
Когато се четат граматически правилно написани книги се повишава способността за правопис и пунктуация. Подобряването на граматичните ви способности става автоматично, без да полагате други усилия освен четене.

6. Подобряване на способността за говорене


Както писането се подобрява при четене, така се повишава способността за правилно говорене. Ако се разбрали правилно граматиката, при разговор ще имате по-голям избор от думи в речника си, а като употребявате правилно граматиката, има по-голяма вероятност да бъдете разбран/а правилно.

7. Разнообразни теми
Всеки автор на книга или произведение влага в тях някакви идеи. Когато човек чете много книги, той може да разсъждава върху различните идеи в тях, независимо дали те са прогресивни или абсурдни. Това помага да се развие собствен начин на мислене.

8. Изтънченост
Когато бъдат прочетени много книги се добива възможност да се установи контакт с по-интелигентни хора. Правилното говорене и добитите от книгите знания са една от основните предпоставки за развитие в професионален аспект и в личен план.



Няма коментари:

Публикуване на коментар