сряда, 12 юни 2013 г.

6 причини да започнете да изучавате нов език




Изключително много са причините да се научи нов език, независимо от това дали ще го изучите много добре или само ще навлезете в дебрите на новата култура. Така се предоставя възможност на човек да разшири своя кръг от приятели, областите на интереси и да развие личните си умения. Освен това колкото повече научавате чужд език, толкова повече разбирате своя собствен.


1. Развитие в кариерата
Мениджърите в големите фирми винаги търсят кандидати, които освен умения по специалността си, имат познания по чужди езици. Добавянето на чужд език в автобиографията създава предимство пред другите кандидати, ако имате равни точки по други компоненти. Така ползването на чужди езици създава предпоставки за намирането на по-платена и престижна работа.

2. Екскурзии в чужбина
Всички искат да пътуват чужбина на екскурзия. За съжаление за част от тях това остава само мечта, не само заради пари, но защото не знаят езика, който се говори в конкретна държава, която искат да посетят. Знаенето на говоримия език помага да се възползвате максимално от пътуването, от една страна, а от друга си осигурявате по-лесно и бързо придвижване, а си спестявате много неудобни моменти с местното население.

3. Култура
След като бъде научен нов език, можете по-лесно се разбирате някои специфични особености на чуждата култура. Така може да създаде представа какво означава тя за хората в конкретна държава или в конкретна група, и каква стойност има тя за тях. Можете да сравните характеристиките на своята собствена култура с чуждата, да намерите части, които ви харесват, да я разберете по-добре.


4. Комуникация
По-добрата комуникация с други хора е може би е най-основателната причина да се учат нови езици. Когато знаеш друг език се вдигат езиковите бариери между теб и другите хора, които говорят чужди езици, дори двете страни да говорят на език, който не им е майчин. Предоставя се възможност да се комуникира с разнообразни хора и култури, които иначе не бихте разбрали.

5. Разнородна информация
По всички модерни образователни системи децата започват да изучават чужди езици от ранна възраст. Това е много добре, тъй като децата са много податливи на нова информация и с лекота ги учат. Това не означава, че възрастните не трябва да изучават нови езици, още повече, че голяма част от информацията в световната мрежа е на английски, испански, руски. Колкото повече чужди езици знаете и говорите, толкова по-широк достъп до информация имате.

 
6. Повече приятели
Владеенето на език, който е различен от вашия собствен, може много да ви улесни в комуникацията в социалната сфера. Представете си, че ви се налага да присъствате на социално събитие с хора от различни държави. Ако можете свободно да говорите поне 1 чужд език, лесно ще можете да си намерите компания и да разговаряте с хората около вас. Те със сигурност ще бъдат впечатлени и ще искат да научат повече за вас. Езиците са основна компетентност, за да се насладите на разнообразието в културна сфера.


Няма коментари:

Публикуване на коментар