вторник, 4 септември 2012 г.

Децата и разводът



Разводът представлява основна промяна в света на детето, която най-често има немалко травмиращо действие. Когато споделите новите с децата, особено ако те са малки, те се чувстват тъжни, гневни и нервни, и не знаете как това ще се отрази върху тях. Независимо от възрастта на детето, винаги разводът оказва влияние върху неговите представи за това какво е семейство и е ваша роля да му помогнете да се напасне в новосъздадената обстановка, в която семейството ще е разделено на две и трябва да балансира между двете домакинства.


От раждането до 18 месеца
В ранна детска възраст бебетата са в състояние да почувстват напрежението между техните родители, но не могат да разберат мотивите за конфликта. Ако напрежението продължи, те стават раздразнителни и започват да имат емоционални изблици, особено в компанията на непознати лица. Децата могат да покажат признаци на забавяне в развитието. За да улесните прехода на детето в тази възраст трябва да сте последователни в действията си. Затова трябва да поддържате нормално ежедневие, особено по отношение на хранене и сън, по време на и след развода. Осигурявайте на детето любимите му играчки и прекарвайте максимално повече време с него, тъй като това благоприятства за физическия и психическия му комфорт.

Между 18 месеца и 3 годинки
В детските си години човек се стреми да подържа силна връзка с родителите си, така че всяко сериозно смущение в домашния живот може да е трудно възприето и разбрано от него. Децата в тази възраст се егоцентрични и си мислят, че те са причина за раздялата на родителите им. Те може да започнат да искат да им се обръща повече внимание, отколкото обикновено. За да улеснят прехода родителите трябва да си помагат за отглеждането на детето. Важно е да прекарвате повече време заедно и да се опитате да му обясните, че то не е виновно за раздялата.
От 3 до 6 годишна възраст
Независимо от напрегнатата обстановка вкъщи, децата не разбират идеята за развода, причините за него и не искат семейството да се разпадне. Те чувстват сякаш губят контрол над нещата. Могат да започнат да се чувстват несигурни за бъдещето и да започнат да събират гняв вътре в себе си, да имат неприятни мисли и идеи. За да се справят с проблема, родителите трябва да направят прехода за детето по отворен и позитивен начин. Добре идея е, ако детето има нужда да говори със специалист. Децата трябва да знаят, че ако всичко е наред те имат възможността да се виждат редовно с родителя, с който не живеят. Създайте редовен график и го спазвайте стриктно, никога не употребявайте детето за отмъщение.


По-големи деца
Ако децата в училищна възраст са израснали в нормална и твърде грижовна среда, съвсем естествено е да се страхуват от развода. Тези деца, които са между 5- 8- годишна възраст няма да разберат концепцията на развода. Те ще се притесняват, че губят родителя, с който не живеят, че той ще създаде ново семейство и затова често смятат, че могат да съберат родителите си отново.



Децата между 8- 11-годишна възраст могат да започнат да степенуват родителите като добър и лош родител. Те могат да започнат да обвиняват родителите си, че са егоисти и да избиват гнева си като се бият със съучениците си, ако са момчета, или да се отдръпнат от социалната среда и да се чувстват в депресия, ако са момичета. Децата могат да започнат да боледуват от разстроен стомах или главоболие в резултат на стреса.

През периода на адаптация в двете семейства, задължение на родителите е то да чувства сигурност и самочувствие. То трябва да разбере, че никой от родителите няма да му обърне гръб. Насърчете детето да участва в извънкласни мероприятия, за да може да се социализира, а не да се отдръпне и да се затвори в себе си.


Няма коментари:

Публикуване на коментар