вторник, 11 декември 2012 г.

Безопасна среда за бебето вкъщи

Ще бъдете изненадани колко бързо и лесно бебето може да се забърка в неприятности. Вземете необходимите мерки, за да стане средата в дома ви по-безопасна за него.

Почти всички бебета искат много да пипнат онзи труден за достигане предмет в горната част на етажерката. Те ще пълзят, ще се катерят и ще ходят, само и само да го пипнат. Затова трябва жилището да се обезопаси. Осъществяването на тази задача е успешно, ако стаите са така обезопасени, че каквото и да дръпне и отвори бебето, или се хване за някоя вещ в стаята, то няма да му навреди. Тази дейност може да ви отнеме няколко часа от деня, а не забравяйте, че детето пораства, което значи, ще трябва да актуализирате защитните механизми. Покрийте електрическите контакти с пластмасови капачки, вземете пожарогасител, затворете добре и ги направете недостъпни за бебето всякакви съхранявани отровни вещества.

В кухнята


Когато сте в кухнята и вършите обичайните си задължения е съвсем нормално да не можете да следите детето всяка секунда. Затова реорганизирайте подредбата в кухнята. Всички почистващи препарати трябва да се преместят нагоре, където ще са недостъпни за бебетата. В долните шкафове поставете предмети, които са безопасни за бебето, като тенджери и тигани. Скрийте всички висящи кабели и хранителни добавки и витамини, тъй като те понякога приличат на разноцветни бонбони. Поставете заключващи механизми на всички врати, зад които има опасни за детето предмети. Снабдете се с функционални залепващи се подложки, за да не плъзга килимът, особено ако настилката е хлъзгава.

Всекидневната стая



Ръбовете на мебелите са най-опасни за палавото бебе. Затова ще трябва да тапицирате всички остри повърхности или да захванете пластмасови предпазители. Също така бебето може да реши да се катери по мебелите. Преместете нещата далече от прозореца. Всички дрънкулки, които може бебето да достигне, трябва да преместите, за да можете да ги ползвате в бъдеще, тъй като могат да бъдат повредени. Направете недостъпни за бебето всякакви кабели, по които минава ток, а в зоните, в които няма как да ги скриете ги изолирайте с изолирбанд. Махнете висящите от стените произведения на изкуството, които могат да паднат върху бебето и да го ударят.

В банята


По никаква причина не оставяйте бебето само в банята, особено само във ваната, дори тя да не е много пълна с вода. Бебетата могат да се удавят в няколко сантиметра вода. Разбира се преместете всички леснодостъпни работи на горните рафтове. Преместете всички електрически уреди и техните кабели. Поставете ключалка на аптечката и на входната врата на банята. Купете термометър, с който да нагласите водата на подходяща температура за бебето. Обезопасете добре капака на тоалетната чиния, за да не се отваря от деца.


След като направите стаите по-безопасни за бебето, помислете да дребните неща, които могат да навредят. Уверете се, че стайните растения не са токсични. Почиствайте редовно от дребни вещи като кламери и монети, които могат да доведат до задавяне, ако се погълнат. Заключвайте шкафчетата, в които държите алкохол. Обезопасете батериите на играчките. Направете недостъпни козметиката, шампоаните и сапуните около мивката, тъй като бебето може да се отрови с тях. Монтирайте върху вратите приспособление, което не позволява на вратата да се изплъзне и затръшне.



Няма коментари:

Публикуване на коментар