петък, 23 януари 2015 г.

Как да преодолеем смяната на училището


Смяната на училище е труден процес за децата. Когато дете смени познатата среда, то напуска и вече изградена система от социални контакти, от където знае какво и как да очаква. Това е труден процес, в който трябва да подадем ръка на детето си и да му бъдем опора.




Включете го в процеса
Повечето ученици не взимат този избор и като отнет избор, те смятат, че някой нарочно им причинява това. Децата рядко даже дават мнение дали да се преместват в друг квартал, град и училище. Затова споделяйте с детето си, къде ще отидете, как изглежда училището, покажете хубави снимки от уебсайта и наведете позитивни мисли какво може да прави там, а досега не е имало тази възможност.



Помогнете му да се запознае с училището
Скоро ще разберете, че има определени неща, с които детето ще иска да се запознае. Заведете го в училището, покажете му сградата - къде се намират тоалетите, къде е стола, от къде се влиза. Ако може направете среща между детето и бъдещата му преподавателка,за да се чувства по-сигурно и се уверете, че всичко нужно като учебници и учебни материали са на лице, за да не се окаже, че не е подготвено с нещо точно в първия ден на новото място.



Окуражете детето да си намери нови приятели
Приятелите са това, което липсва най-много на детето в смяната на училището, много деца се притесняват, че никой няма да ги хареса и да иска компанията им. Затова окуражете детето да се включи в курсове и кръжоци, където ще срещне нови приятели. Запознайте го със съседи, чието дете ще е в неговия или съседния клас, ако е възможно. Не позволявайте на детето да се затвори в себе си и да страни от другите деца.

Поговорете за проблемите
Винаги поканете детето на „разговор за възрастни”, седнете и го изслушайте, не правете нищо друго, докато детето ви споделя тревогите си, нека усети, че вие го слушате с внимание и ще му помогнете при всички положения. Не му споделяйте собствените си страхове като ученици, кажете на детето, че предстоящата промяна е трудна, но вие знаете, че то ще се справи. Насърчете го, че е смело, мило и умно и ще се прави с предстоящите страхове от новото. Уверете го, че всички ученици в началото са се чувствали по съшия начин. Напомнете на детето  за други „изпитания”, през които е преминало успешно – първия учебен ден, първия тест по даден предмет и как не е имало нужда да се тревожи.


1 коментар:

  1. Ако имате нужда от хакване на телефона, базата данни, уебсайта или изчистването на криминални регистри на вашия съпруг, свържете се с extremeinfiltrators@gmail.com Това е строго поверително

    ОтговорИзтриване