петък, 8 ноември 2013 г.

3 златни правила за възпитанието на детето


Понякога отчаянието е майка на изобретателността. Вероятно сте се сблъсквали с какви ли не ситуации покрай ежедневието си с малко дете, затова е добре да сте запознати с хитринките, които някои майки използват, за да въведат ред и да научат децата си на добро поведение. Тъй като да прочетете всички съвети ще ви отнеме толкова време, че детето ви ще порасне, преди да сте разгадали тайната, ето 3 златни съвета за родители.

Спокойствие и увереност




Вашата задача е да напътствате детето в посоката, в която желаете, като използвате директен език и равен тон на гласа. Ако започнете да крещите, детето ще спре да ви слуша и няма да има никаква полза от напътствията ви. Малките деца все още трудно разбират смисъла на всички думи, които им казваме, затова трябва да казвате нещата директно, без недомлъвки. Клекнете на нивото на детето и му кажете това, което искате да разбере с кратки твърдения. Ако например детето е скъсало новата си книга, вместо да обяснявате, че "добрите деца не трябва да късат книгите си", кажете кратко "бъди внимателен/на с книгите". Ако ви се доиска да започнете да крещите, бавно пребройте до 10, за да се успокоите, преди да започнете да говорите. Не забравяйте, че малките деца невинаги разбират какво правят, затова не взимайте присърце техните бели. Не трябва обаче да бъдете твърде сдържани, тъй като така ще създадете впечатление за дистанцираност и незаинтересованост, което може да накара детето да прави бели, за да привлече вашето внимание. Кажете с равен тон как се чувствате и какво искате от детето да направи.

Поставете някакви граници



Трябва да въведете няколко основни правила, които детето трябва да спазва. Поставете някакви граници, тъй като то има нужда от тях, за да знае кое е правилно и кое не. Ако детето не спазва правилата, то трябва да знае, че за това има последствие. То не винаги ще е доволно от "присъдата", но основните правила ще му дадат усещане, че на вас ви пука за него и ще мотивират да ви съдейства. Важното е да бъдете едновременно справедливи и съобразителни с възрастта на детето. Основните ви приоритети трябва да са свързани със здравето, безопасността и уважението. Тъй като детето няма да може да спазва много правила, преди да порасне достатъчно, избирайте разумно кое е важно за вас. Можете да научите 4-годишно дете да казва "извинете", но на този етап за вас е по-важно например да знае, че когато е в колата, винаги трябва да е закопчано с колан. Когато детето наруши основните правила, наказанието му ще го научи да знае кое е правилно и кое не. Независимо от възрастта, наказанието трябва да се изпълни веднага, например ако разхвърля играчките си, няма да може да играе с тях до края на деня.

Насърчавайте сътрудничеството

 


За да цари ред и разбирателство, а детето да изпълнява вашите напътствия с лекота, трябва да бъдете особено гъвкави по отношение на атмосферата, която създавате. Ако например детето ви лудее преди сън, дайте му възможност да полудува няколко минутки, ако след това си легне кротко. Дайте му възможност да избира между няколко опции, за да знае, че нещата зависят от него и за да ви уважава повече. Малките деца са непрекъснато в борба между зависимостта и желанието за независимост. Затова трябва да им показвате, че тяхното мнение има значение. Ако не знаете как да постъпите, заложете на чувството за хумор. А когато детето изпълнява всичко, което го помолите, не трябва да пропускате да го поощрите за тази постъпка.



http://apteka-optima.com/113/%D0%A5%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8/281/%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8/%D0%91%D0%B0%D0%BB%D1%87%D0%BE/


Няма коментари:

Публикуване на коментар