вторник, 24 юни 2014 г.

Забавна дисциплина

Когато става дума за дисциплина и поправяне на поведението, майките са истински експерти. Пригответе се за тактически стратегии и ще победите в битката за надмощие.


Битките преди лягане са най-свирепи. Един хубав номер е да дадете една торбичка преди си легне. Ако детето си легне без разправии, ще открие хубава изненада щом с е събуди. Когато заспи поставете снимка от разходката в парка или нещо друго, което ще го зарадва, но все пак не много голямо.
Предложете избор. Щом наближи времето за лягане му давайте избор, коя четка за зъби да използва, с кой крак първо да облече пижамата си, след това още 5 минути преди да иде в леглото, после го питайте дали да затворите вратата или да я оставите открехната. Така малко по малко детето остава с мисълта, че неговият избор е да е в леглото.


Ако проблемът се увеличи, снимайте всички дейности  преди лягане и ги наредете на раклата на леглото. Първо миенето на  зъбките, четенето на приказки, спането, така детето няма да се плаши да заспи, защото щом се събуди всичко ще е отново там.
Избягвайте „не” за отговор. Когато ви попита: „Може ли една бисквитка?”, отговорете: „Разбира се, но след вечеря”.

Когато детето е на път да избухне, винаги използвайте гнева му в своя полза. Кажете му: „Не може да ядеш сладолед така разтроен.” Това им позволява да осъзнаят раздразнението и да го опишат.

Ако спорят за задачите из дома, но имат време за гледане на телевизия, значи няма време за спор, ако спорят задачите се увеличават. Когато децата се карат за играчките си трябва да ги накарате да се  прегърнат  5 пъти. А ако си крещят едно на друго, то нека седнат на пода и се хванат за ръце.

Ако ви поискат нещо, то отидете до касичката им и им кажете, че то се купува.
Когато оставаме децата си в детската градина често те не искат останат или молят  родителя да остане. Опитайте с нов подход: „Ще може ли да дойда и аз днес в детската градина, може ли да остана малко?” Това е пълната противоположност на очакваното от детето.


Ако сте на парти и искате да тръгвате, но детето ви се забавлява и се вижда, че няма да иска да ви последва доброволно, опитайте с игра. Предложете му да се състезавате на един крак или с подскоци до колата.
Ако е време за обяд и детето протестира, изиграйте го като смените темата. Попитайте го какво иска фъстъчено масло или сирене. То се концентрира върху самата храна и забравя защо не е искало да яде.

Когато децата крещят или отговарят, опитайте се да им кажете, че нямат право да вземат думата ако не използват подходящия тембър на гласа. Ако това не помогне, накарайте ги да седнат в ъгъла и да размислят за 5 минути. След това те ще се държат по-добре. Ако децата все още реват опитайте с малко чувство за хумор, ако то казва: „Спри!”, римувайте с дума като „Накъдри!” или се засмейте, лошото настроение ще е напуснало и двама ви.


Няма коментари:

Публикуване на коментар