сряда, 11 декември 2013 г.

Полезни съвети за комуникация с негативни хора




Вярно е, че не можете винаги да говорите само за приятни неща и не всичко е реки от мед и масло, но понякога е много натоварващо да се комуникира с хора, които са твърде отрицателно настроени. Дори да са компетентни на определени теми и да говорят истината, тези хора твърде често виждат живота през тъмни очила и пренебрегват хубавите му страни за сметка на лошите. Тяхната компания може да ви изглежда твърде натоварваща и да разваля настроението ви, затова ето как да се справяте с тях.


Сложете някакви граници
Един от най-добрите начини да се справите с негативните хора е още от началото на комуникацията да сложите някакви граници, които да не позволявате да се прекрачват. Така ще можете да контролирате негативната енергия, която идва към вас, за да не ви претрупа. Ако негативният човек е ваш приятел или близък, трябва да ограничите комуникацията си в моментите, когато те са най-негативно настроени към света, а най-добре да се опитате да балансирате тяхната негативна енергия с вашия позитивизъм.

Предложете решение

Най-добрият начин да помогнете на човек, който вижда чашата винаги наполовина празна, е като се опитате да му предадете част от вашия оптимизъм и дадете решение на проблема. Може би в момента той се държи така, защото някой го е разочаровал или да речем има проблеми в работата. Ако съществува реален проблем, опитайте се да дадете решение като човек, който е вън от ситуацията и я вижда обективно. Покажете им нещата от друг ъгъл, за да туширате негативизма им.

Излизайте повече хора
 

Понякога е по-добре да сте повече хора в компанията на песимист. Така ще разпределите негативизма помежду си и няма да се претоварвате. Освен това може би ще заразите песимиста със своя оптимизъм и ще създадете настроение.

Избирайте по-леки тематики

Някои хора реагират твърде негативно, когато засегнете определени теми. Най-често това са политика, пари, връзки, кариера, престъпност. Ако забележите в някой от своите познати конкретен негативизъм срещу определени проблеми, избягвайте тази тема, когато сте с него. Дори да сте на едно мнение по темата, човекът вероятно ще е насъбрал твърде много негативна енергия и може да ви зарази с нея.

Хвалете ги, когато са позитивни

Тъй като много от песимистите са толкова критични към себе си, колкото са по отношение на другите хора, те не виждат добрата страна на нищо. Затова, когато откриете нещо положително или ги чуете да говорят оптимистично, покажете своето задоволство и ги накарайте да разберат, че това ви е приятно. Така ще развиете зрънцето позитивизъм в тях.

Не позволявайте на негативизма да ви зарази
Понякога е трудно да игнорирате негативизма, но е важно да не отхвърляте напълно тези хора, преди да сте ги опознали добре и да разберете кое ги кара да са такива. Бъдете възприемчиви по отношение на техните качества, но игнорирайте отрицателната енергия, която струи от тях. Не позволявайте тя да ви зарази. Използвайте неща, които да я разсеят, не взимайте нещата твърде лично и не се обиждайте, тъй като тези хора вероятно въобще не осъзнават, че ви нараняват. Контролирайте реакциите си и не позволявайте да ви обземе гняв, тъй като хората по света са различни и всеки има собствен мироглед.

Няма коментари:

Публикуване на коментар