понеделник, 6 април 2015 г.

Грешки, които ви пречат да бъдете щастливи, доказани от науката

1. Избягвате дълбоките и значими връзки (брак, приятелства, връзка със семейството)
В човешката природа се крият връзките с други хора. Те дават смисъл и цел в живота. Според едно изследване хора със здрави социални контакти имат по-добро здраве. Заедно с това е забелязало, че с напредването на възрастта, хора със здрави социални връзки живеят по-дълго. Изглежда дори приятелството може да ви помогне да излекувате рак. Дългите брачни връзки също водят до по-нисък процент на депресии и самоубийство.



2. Седите цял ден
Компютърът или работното място ви карат да седите по цял ден, а  след това се прибирате вкъщи и сядате пред телевизора. Това крие риск и за вашето здраве, както и понижава социалните ви контакти.



3. Никога не спирате, просто за да дишате
Често йога инструкторите споделят, че хората идват на курсовете им предимно да седнат и да дишат. Медитацията е много важна не само за вашето здраве, но също така за вашето щастие. Трябва да си осигурите поне 15 минути медитация на ден. Така лекувате стреса и подобрявате имунната си система. Медитацията намалява гнева и подобрява съня при затворници според проведено проучване.

4. Игнорирате креативните си възможности
Използването на творческите си заложби намалява рисковете от болест  и заедно с това укрепва здравето и щастието ви. Едно проучване от Харвард разкрива, че изкуството ни помагат да преборим стреса и увеличаваме положителните емоции, които сами по себе си борят депресията.  А друго изследване даже е доказало, че творческото писане подгрява имунната система и нейният отговор към ХИВ, при пациенти носители на болестта.



5. Работите работа, която не обичате

Опасно е да  работите прекалено. В Япония прекалената работа и стресът води до нова думата „кароши” или смърт от преработване. Макар почти да няма работа, която да не носи след себе си стреса, но лошите отношения с шефа или колегите правят деня ви още по-стресиран, а духът ви по-нещастен. Ето защо трябва да харесвате това, с което се замивате. И  работите умерено, прекалена работа и малко време за почивка води до сърдечносъдови заболявания.