сряда, 9 юли 2014 г.

5 мита за работата от вкъщи

Най-накрая сте намерили прекрасна работа от вкъщи и сте една стъпка напред към балансирането на личния живот и работата, но ако си мислите, че така ще свършите повече работа от колкото на пълен и петдневен работен ден, грешите. Все пак работата от вкъщи е преди всичко e работа и трябва да имате предвид следващите 5 мита, за да знаете какво наистина да очаквате, а и какво очакват от вас.


1. Може да работите, когато искате и където искате.
За експерта е важно да може да разпределя работата си, но тя е гъвкава до определен момент. Все пак вие ще трябва да спазвате някакво свое разписание и разпределение на задачите по този начин колегите и шефът ще знаят по кое време да ви потърсят. Хубавата страна е, че спазването на крайни срокове до края на работния ден, не е задължително, вашият работен ден продължава, докато сами не кажете.

2. Щом сте у дома, децата няма нужда да ходят на детска градина.
Има логика, може да свършите малко работа, докато детето гледа анимации. Нo преди да отпишете детето от детска градина, помислете пак. Как би било ако го бяхте довели в офиса, ще свършите ли повече работа? По скоро не. Така че макар да работите от вкъщи, оставете детето на градина или с бавачка, защото иначе няма да свършите много от задълженията си.


3. Къщата ще блести от чистота, щом работите от вкъщи.
Мръсните чинии от закуската оставени в мивката, ще си стоят там, докато не намерите време за тях. Когато работите часовете отлитат и едва ли ще се огледате колко разхвърляно или мръсно около вас, особено при завършване на голям проект или поръчка.

4. Работата от вкъщи е нищо работа.
В много отношения дистанционната работата ви спестява време в придвижване, чакане на автобуси. Щом изпратите децата на училище, веднага може да започнете да се трудите. Но също така работата от вкъщи изисква силна самодисциплина. Все пак ако прекарате половин работен ден с харесване на приятелските снимки във фейсбук, само сте си загубили времето.


5. Ще сте сами, за разлика от офиса, където има много хора.
В началото работен ден без да ви пречат колегите и да ви разсейват изглежда сбъдната мечта. Но след няколко седмици, ще тръгнете към магазина, само за да поговорите с някого. Тази работа ви изолира и ако не обичате да се усамотявате на тишина и спокойствие, определено не е вашият тип.