петък, 21 февруари 2014 г.

8 от най-големите страхове при децата


Децата имат много и различни страхове и ни е трудно да ги убедим да не се боят. Затова говорихме с доктор Айелет Талми, помощник-директор на детското развитие и здраве към Педиатричната болница в Денвър, за най-често срещаните страхове у децата и как да помогнете на вашето дете да премине през несигурността си. Ето едни от най-големите страхове у децата и ключът за справянето с тях:
Страхът от тъмно
Какво си мисли детето:  Не мога да видя какво има там и се чувствам незащитен/а.
Повечето деца до някаква степен се боят от тъмното. За да победите този страх, опитайте се да научите детето да включва всяка лампа вкъщи и му оставете нощна лампа.
Доктор Талми споделя:  „Позволете на детето си да има контрол над дозата осветление, докато спи и постепенно я намалете”
Помогнете на детето си да разбере тъмнината като се разхождате с него по тъмно и обсъдите новите неща, които се появяват в мрака.


Страх от чудовища
Какво си мисли детето: Всичко може да излезе под леглото и да ме нарани.
Тук докторът споделя: „Макар всички да знаем, че няма подобно нещо като чудовища, няма смисъл да го споделяме на децата си. Те имат силно развито въображение, което поставя чудовища в тъмните ъгли, сенките, облаците или просто навсякъде.”
Вместо това вземете този страх на сериозно и помогнете на децата си да избегнат срещите с чудовища. След като проверите под леглото, в килера и ъглите, доктор Талми препоръчва да напълните бутилка с вода и да уверите детето си, че  няма да го наранят чудовища, след като напръска с нея из стаята си. Сложете и надпис „Забранено за чудовища!” на вратата.

Страх от лошото време
Какво си мисли то: Шумът и ревящият  вятър са страшни  - имам  нужда от мама и татко да ме защитят.
Помогнете да детето да разбере времето и дори да му се наслаждава, за да пребори страха.
 „Играйте навън при различни метеорологични условия, за да може детето да почувства какво е да духа вятър или да вали”, съветва д-р Талми: или може да направите табличка за времето всеки ден”.


Страх от кошмари
Какво си мисли то: Страхувам се да спя сам/а, защото ще имам кошмари.
По този въпрос докторът казва: „Кошмарите описват стремежа на децата да различат истина от въображение. Често по-малките деца не могат да вербализират сънищата, но те са очевидни чрез чести будения, крясъци и плач, разказват несвързани неща или се плашат да заспят.  Сложете до детето любимо одеяло или плюшена играчка и го уверете, че е в безопасност, докато те са там”. Но ако кошмарите продължат,  ще се наложи да се консултирате с  доктор.


Страх от непознати
Какво си мисли то: Не знам кой си и какво искаш, но  аз съм плътно до мама.
Как можем да преборим този страх?
„Страхът от непознати е здравословен, тъй като децата не бива да ходят при хора, които не познават”. Лошото идва щом този страх се проявява, когато децата се боят от роднини или семейни приятели. Докторът съветва да бъдете до детето си при среща с непознатите за самото него и да дадете пример. Споделете им любими игри и забавления на детето ви, за да могат да открият път към него.

Страх от раздели
Какво си мисли: Защо ме оставяш? Ами ако никога не се върнеш?
Нормално е децата да се разстроят, когато тези, които се грижат за тях, отсъстват. Ключът е в създаването на рутина. Винаги оставяйте детето при доверени хора, винаги си казвайте довиждане, а не се измъквайте тайно. А в ежедневието мама винаги се прибира вкъщи.


Страхът от това да останеш сам
Какво си мисли то: Чувствам се в безопасност, когато си в същата стая и не искам да те губя от поглед.
За да преборите този страх, на помощ идва създаването на игра, при която сядате далеч от детето в стаята , след това отидете  в другата стая, където все още може да чуете и виждате детето и накрая да остане само в стаята, без  това да го безпокои. Доктор Талми препоръчва в началото да опитаме това за кратки периоди.

Страхът от доктори и зъболекари
Ето какво си мисли детето: Не обичам доктора, защото ми прави инжекции, взима ми кръв и боли.
Доста разпространен при по-малките деца, както споменава доктор Талми. Децата замръзват в чакалнята, тъй като асоциират посещението с  болката. Затова съветва да подготвите детето си преди това за процедурата, която му предстои и да му обещаете награда след това.

„Четете заедно или пейте, докато чакате, за да намалите напрежението и останете с  детето си по време на самата процедура, споделя доктор Талми: после го поздравете за куража и не забравяйте да му напомните колко силно и смело е било.” 


четвъртък, 13 февруари 2014 г.

Защо мисля да се разведа през 2014

Преди да си помислите, че искам да напусна съпругата си и да започнете да ме упреквате, искам да Ви предупредя, че случаят не е точно такъв.  Искам да напусна някой друг. Някого, за когото не подозирате. Някой, който превзема повечето от времето ми, който ми пречи да прекарвам повече време с жена ми, някой който дори прекарва времето си с мен в късните часове на нощта.


Нейното име  е СМАРТФОН. Тя е изключително интелигентна, забавна, мога да разчитам на нея и с нея винаги съм в крак с посления писък на модата и технологиите. А и тя винаги е близо до мен.  Безпомощен съм, въпреки че забелязвам, как тя ми пречи да прекарвам повече време с най-важните хора в живота ми: Господ, жена ми, семейството ми, мечтите ми.

Нея наистина я бива в това, да ми привлича вниманието постоянно. До такава степен, че се улавям на моменти, как тотално игнорирам всеки, дръзнал да ме заговори. Кара ме да използвам приложенията й дори, когато съм в църквата, на погребения или сватби, вместо да се наслаждавам на моментите в живота необезпокоявано. Дори ме кара да не работя по професионалните си проекти, с много кратки и належащи крайни срокове.

Тя е наистина невероятна, когато става дума за моята безопасност, че дори ме кара да я използвам, докато шофирам. Не мога да се владея,  а забелязвам как бавно и кротко проваля социалния ми живот, брака ми и живота на близките ми. Доста хора смятат, че това не е кой знае какво, но аз съм на мнение, че колкото повече игнорираш този проблем, толкова повече ще започнат да страдат и личните ти взаимоотношения с околните за напред.

Ние трябва да започнем да използваме личните си телефони отново само като аксесоари, а не като нещо много повече от това.

2014 Предизвикателството:  Разведете се с телефона си, с неговите приложения, с всички социални мрежи и нововъведения и се обвържете само с хората, които наистина имат значение в живота Ви. Опитайте да изкарвате повечето си време далеч от всички модернизирани джаджи, с които разполагате, изключете ги и вместо тях се върнете към личната комуникация и изграждането на нови взаимоотношения.

Освен Господ, моята съпруга заслужава да е #1 в моя живот. А действителността е, че ние всички сме „женени” за смартфоните си по един или друг начин.

Не всеки страда от тази „модерна болест”. Но ми се иска, да помислите над написаното:

1. Опитайте се да балансирате някак времето изкарано с Вашия телефон;
2. Мислете за мобилното си устройство, като за аксесоар – нищо повече;
3. Дайте си ясни ограничения, къде може да използвате Вашия телефон и къде и кога – не! И ги спазвайте.
4. Контролирайте как използвате телефона си и престанете да позволявате на телефона си, да ви контролира.
5. Опитайте се да изкарвате почивните дни далеч от  мобилните устройства, офлайн от всякакви мобилни мрежи и прочее.


През 2014г. се заричам, да се разведа с телефона си. Ще се присъединиш ли към мен? Сподели това с приятел и нека дадем началото на „Разведи се с телефона си”, заедно.

С благодарност към: http://jarridwilson.com