четвъртък, 29 август 2013 г.

Как да оцелеете след изневярата



Изневярата, за съжаление, съпътства голяма част от съвременните бракове. Някои от тях приключват с развод, а в други съпрузите се опитват да възстановят нанесените щети върху отношенията си. Оздравяването на един брак след изневяра е дълъг процес, който е болезнен и за двамата съпрузи. Всеки от тях трябва да спази определени стъпки, за да може бракът им да бъде спасен.


Съвети за изневерилата половинка

- Обещайте да прекратите изневярата. Прегрешилият съпруг или съпруга трябва да обещае, че повече няма да изневерява и да се съгласи, че ще прекъсне всякакъв контакт с човека, в когото е била връзката извън брака. Ако все пак той се срещне някъде с него, обезателно трябва да сподели за такива случайни срещи с половинката си.

- Отговорете на всички въпроси. Семейните експерти смятат за най-добър вариант предаденият съпруг да научи цялата информация за аферата. Така и двамата съпрузи ще се почувстват емоционално по-добре, без да има неясноти и въпроси.

- Покажете съпричастност. В такъв момент предаденият съпруг или съпруга изпитва силна емоционална болка и изневерилият е длъжен да покаже съпричастно към страданието на партньора си, без да бяга от отговорност за грешките си.

- Продължавайте да давате отговори. Без значение колко време е минало от изневярата, трябва да бъдете готови да отговаряте на въпроси дори години след приключване на аферата, без да показвате раздразнение от темата.


- Поемете отговорност. Обвиняването на партньора, че не ви е обръщал достатъчно внимание или ви е подтикнал към изневяра няма да излекува брака ви. Покажете искрено съжаление и разкаяние, дайте обет, че никога повече няма да изневерите.

- Бъдете търпеливи. Не очаквайте партньора ви да ви прости бързо и лесно. Очаквайте много гняв, ярост и сълзи.


Съвети за предадената половинка

- Задайте всичките си въпроси. Научете всичко, което ви интересува, вие трябва да знаете всички подробности, иначе няма да можете да започнете на чисто. Попитайте защо той или тя ви е изневерил/а, какво го/я подтикнало да го направи, как се чувства.

- Не позволявайте на изневярата да заеме огромна част от времето ви. Напълно сте в правото си да искате да говорите за аферата, когато имате нужда от това, но ограничавайте това време до 30 минути на ден. Изисквайте от партньора си да прекарвате повече време заедно и да правите неща, които са ви носили приятни емоции преди изневярата.