петък, 5 юли 2013 г.

Често срещани грешки в комуникацията



Всички правим грешки в комуникацията си с други хора. За съжаление времето не може да върнато назад, за да променим казаното и направеното, но можете да се подготвите за бъдещето, за да избягвате някои от най-честите грешки. Много хора осъзнават, че техният начин на комуникиране не е правилен, но не могат да установят къде точно е проблемът.



Смятате, че хората могат да прочетат мислите ви
Една от най-големите грешки при общуването с други хора е да смятате, че човекът срещу вас знае какво мислите и какво чувствате. Ето защо винаги, когато започнете разговор с такива очаквания, накрая ще сте разочаровани малко или много. Ако искате някой да разбере какво мислите и чувствате, трябва да го кажете или покажете. Малко вероятно е хората, с които общувате, да разсъждават точно като вас.

Обвинявате другите
Ако по време на разговор започнете да обвинявате човека отсреща, той обикновено веднага преминава в отбранителен режим. Това означава, че най-вероятно каквото и да кажете, няма да бъдете наистина чути. Ако искате да получите разбиране, обяснете чувствата си, а не обвинявайте другите, че грешат, дори да е така. Ако крещите, човекът насреща ще спре да ви слуша, а ще реагира в защита.

Винаги изслушвате, но не говорите


Друга грешка, когато общувате с някой, е да не изразявате своето мнение. Лицето, което говори с вас, ще се почувства сякаш общува с манекен и след време това може да окаже влияние върху връзката помежду ви. Представянето на обратна информация при обсъждането на различни теми със сигурност ще подобри комуникацията ви, тъй като ще покаже различни гледни точки.

Употребявате сарказъм
Използването на сарказъм може да бъде забавно, ако се използва в подходящо време и с правилните хора. Когато се обсъждат сериозни теми не трябва да бъдете саркастични. Иначе много от хората, с които комуникирате, могат да се обидят или да не разберат гледната ви точка. И все пак, ако допуснете грешка, извинете се и продължете напред.

Използвате неприятни прякори
Внимавайте с използването на прякори, особено ако носят отрицателен заряд, защото човекът насреща може да не е в настроение и да се обиди, дори да сте близки.

Винаги искате да става вашето


Естествено е, когато комуникирате с някого, да се опитвате да водите разговора в посоката, в която искате. Запитайте се дали наистина на човека отсреща му харесва в каква посока отива разговорът и дали иска да говори по конкретна тема, която обсъждате. Запитайте се дали винаги трябва нещата да стават по начина, по който вие искате, най-вероятно отговорът в някои от случаите ще бъде "не".

Предавате се
Грешка при комуникацията с други хора е не само да не се съобразявате с тях, но също когато се поддавате на всичко, което ви казват. По този начин вие ставате лесно манипулируеми, което няма начин да е във ваша полза. Имайте повече самочувствие и самоуважение, не позволявайте другите да ви казват какво да мислите и правите, вслушвайте се в думите и тезите им, но винаги с доза критичност.