четвъртък, 27 юни 2013 г.

Няколко финансови измами и как да ги избегнете

В света на търговията и интернет хората могат да бъда хитри и подли, а потребителите лесно могат да се заблудят и подведат. Някои хора използват електронните магазини като параван, за да се доберат до сметка ви и след това да я хакнат. Разбира се, можете да се разминете само със закупуването на нещо, което не сте искали да си купите. Ето някои видове измами, които са на мода в интернет и не само.






Онлайн реклами

Онлайн рекламите са номер 1 сред измамите в интернет. Никога не кликвайте върху реклама на уеб страница, която започва да зарежда многократно след натискане на бутона за презареждане или следва движението на мишката. По време на зареждането на програмата на заден фон тя сканира компютъра ви за пароли, които са въведени от вас. Така програмата може не само да се инсталира вирус на компютъра, но да ви източи кредитни карти.

Покупка на пакети

Въпреки че има много надеждни сайтове за електронна търговия, все още има такива, в които има голяма вероятност да ви измамят. Един от триковете е да насочат вниманието на потребителя в посока закупуването на дадена стока в пакет, а всъщност някъде по страницата е написано с малки букви какво всъщност закупувате в пакета, който сте избрали.

Искане за банкова информация

Търговците по телефона много често са твърде нахални, като това разбира се е включено в тяхната работа. Но трябва да сте наясно, че не сте задължени да закупите стока, която ви предлагат по телефона. В никакъв случай не казвайте имената си или номера на банковата сметка, за да "запазят" избрана вещ, докато решите дали да я купите. Помолете да ви отпишат от списъка с потенциални клиенти и бързо затворете телефона, преди да се опитат да ви убеждават.




Досадни продавачи в мол

Всеки поне веднъж е бил тормозен от досаден продавач в мол. Понякога те прекаляват с досаждането и затова трябва да бъдете категорични в отказа си. Не позволявайте да ви тормозят, особено в случаите, когато нямата никаква нужда от предлагания продукт. Тази своеобразна измама с досадно натякване не е по интернет, но е опасна за сметката.


Обещание за безплатна проба

Вярно е твърдението, че ако пробвате някой продукт, има по-голяма вероятност да го закупите. Но в интернет съществува възможност по време на тестването на продукта той да сканира компютъра и да се сдобие с личната ви информация. Понякога програмата ви таксува след изтичане на безплатния период.

Искане за номер на кредитна карта

Когато пазарувате в интернет, винаги имайте наум възможност за измама. Въпреки че повечето връзки са криптирани, което повишава сигурността на плащанията, фирмата от отсрещната страна може да не е сертифицирана от институция за осъществяване на финансови преводи.

Измами по имейл Всеки ден хората получават имейли, в които пише, че потребителят е спечелил някаква награда или предварително е одобрен за награда. Това е типичен случай на измама, която кара потребителя да натиснете върху определен бутон. Това действие най-вероятно ще доведе до зареждането на друга страница, която може да започне да сканира компютъра за личната ви информация. Затова, когато видите такива съобщения, веднага ги трийте без да ги отваряте или да натискате бутони.

четвъртък, 20 юни 2013 г.

Как четенето на книги може да подобри умствените способности



Всички знаем, че четенето развива интелекта, което е една от основните причини да се препоръчва на хората да четат колкото е възможно повече. Но всъщност не е обяснено защо четенето е толкова полезно за нас. Ето какви са плюсовете на четенето на книги.



1. Обогатяване на речника
Ние учим нови думи като ги срещаме в употреба, така че реално няма по-добър начин за обогатяване на речника от четенето, особено за децата. Четенето подобрява ума, не само защото се учат нови думи, а защото ни учи какво означават и как се използват правилно. С голям арсенал от думи човек може да се изрази по-красноречиво и по различни начини.

2. Друга гледна точка
Четенето на историческа литература дава представа за развитието на определени събития от различни перспективи. Това спомага за разбиране на заобикалящия свят и на способността за развитие на толерантност спрямо различните хора и култури.

3. Повишаване на скоростта на четене

Колкото повече четете, толкова повече се увеличава средната скорост на четене. Това води до увеличаване на скоростта на процесите в мозъка, което помага при извършването на задачи в ежедневието.

4.  Нови идеи
Четенето стимулира мозъчните процеси, което води до възникването на нови идеи. Обикновено те възникват вследствие на опознаването и натрупването на вече съществуващи идеи, върху които да стъпите.

5. Подобряване на способността за писане
Когато се четат граматически правилно написани книги се повишава способността за правопис и пунктуация. Подобряването на граматичните ви способности става автоматично, без да полагате други усилия освен четене.

6. Подобряване на способността за говорене


Както писането се подобрява при четене, така се повишава способността за правилно говорене. Ако се разбрали правилно граматиката, при разговор ще имате по-голям избор от думи в речника си, а като употребявате правилно граматиката, има по-голяма вероятност да бъдете разбран/а правилно.

7. Разнообразни теми
Всеки автор на книга или произведение влага в тях някакви идеи. Когато човек чете много книги, той може да разсъждава върху различните идеи в тях, независимо дали те са прогресивни или абсурдни. Това помага да се развие собствен начин на мислене.

8. Изтънченост
Когато бъдат прочетени много книги се добива възможност да се установи контакт с по-интелигентни хора. Правилното говорене и добитите от книгите знания са една от основните предпоставки за развитие в професионален аспект и в личен план.



сряда, 12 юни 2013 г.

6 причини да започнете да изучавате нов език




Изключително много са причините да се научи нов език, независимо от това дали ще го изучите много добре или само ще навлезете в дебрите на новата култура. Така се предоставя възможност на човек да разшири своя кръг от приятели, областите на интереси и да развие личните си умения. Освен това колкото повече научавате чужд език, толкова повече разбирате своя собствен.


1. Развитие в кариерата
Мениджърите в големите фирми винаги търсят кандидати, които освен умения по специалността си, имат познания по чужди езици. Добавянето на чужд език в автобиографията създава предимство пред другите кандидати, ако имате равни точки по други компоненти. Така ползването на чужди езици създава предпоставки за намирането на по-платена и престижна работа.

2. Екскурзии в чужбина
Всички искат да пътуват чужбина на екскурзия. За съжаление за част от тях това остава само мечта, не само заради пари, но защото не знаят езика, който се говори в конкретна държава, която искат да посетят. Знаенето на говоримия език помага да се възползвате максимално от пътуването, от една страна, а от друга си осигурявате по-лесно и бързо придвижване, а си спестявате много неудобни моменти с местното население.

3. Култура
След като бъде научен нов език, можете по-лесно се разбирате някои специфични особености на чуждата култура. Така може да създаде представа какво означава тя за хората в конкретна държава или в конкретна група, и каква стойност има тя за тях. Можете да сравните характеристиките на своята собствена култура с чуждата, да намерите части, които ви харесват, да я разберете по-добре.


4. Комуникация
По-добрата комуникация с други хора е може би е най-основателната причина да се учат нови езици. Когато знаеш друг език се вдигат езиковите бариери между теб и другите хора, които говорят чужди езици, дори двете страни да говорят на език, който не им е майчин. Предоставя се възможност да се комуникира с разнообразни хора и култури, които иначе не бихте разбрали.

5. Разнородна информация
По всички модерни образователни системи децата започват да изучават чужди езици от ранна възраст. Това е много добре, тъй като децата са много податливи на нова информация и с лекота ги учат. Това не означава, че възрастните не трябва да изучават нови езици, още повече, че голяма част от информацията в световната мрежа е на английски, испански, руски. Колкото повече чужди езици знаете и говорите, толкова по-широк достъп до информация имате.

 
6. Повече приятели
Владеенето на език, който е различен от вашия собствен, може много да ви улесни в комуникацията в социалната сфера. Представете си, че ви се налага да присъствате на социално събитие с хора от различни държави. Ако можете свободно да говорите поне 1 чужд език, лесно ще можете да си намерите компания и да разговаряте с хората около вас. Те със сигурност ще бъдат впечатлени и ще искат да научат повече за вас. Езиците са основна компетентност, за да се насладите на разнообразието в културна сфера.


петък, 7 юни 2013 г.

7 начина да научите децата си на толерантност



Всеки иска да живее в свободна страна със свобода на словото, равни права и право на религиозно изразяване, затова е важно децата да бъдат научени от малки на тези ценности, за да могат те да се съхранят за бъдещите поколения. Възпитаването на децата на толерантност допринася за оформянето на добро и отговорно общество, в което всички са равни.


1. Научете ги да се разбират с хората
Първият начин да помогнете на децата си да бъдат толерантни е като ги научите да се разбират с околните, дори те да са различни от тях. Те трябва да осъзнаят, че са постоянно заобиколени от хора, които може да не харесват, но трябва да проявят разбиране спрямо тях и техните особености. Ако усетите, че детето ви не харесва даден човек например заради външен вид или различен цвят на кожата, обяснете му, че всеки има право на избор за това как да изглежда, а някои характеристики не можем да избираме. Друг важен момент е да покажете своята толерантност, тъй като е много добре известно, че децата копират поведението на родителите си.

2. Научете ги да се отнасят с другите така, както искат да се отнасят с тях самите
Тази универсална концепция е една от най-важните, която децата трябва да научат, тъй като обществото се гради върху нея и върху способността на хората да се съобразяват един с друг. Никой не обича да се държат с него несправедливо, безразлично или агресивно, затова децата трябва да научат как да не причиняват на другите болка и отрицателни емоции, каквито те самите не искат да изпитват.



3. Научете ги да празнуват различията между хората
Обикновено децата правят това, което им казват родителите. Уверете се, че те наистина уважават различията между хората. Запознайте ги с информация, която да покаже на детето, че хората от различните части на света се хранят с различни храни и носят различни дрехи, но това не значи, че не си приличат. Ако те осъзнаят колко важни са различията, много лесно ще се научат да проявяват толерантност спрямо тях.

4. Средства срещу отрицателните емоции
Ако откриете, че детето не е толерантно спрямо другите, трябва да действате внимателно. Първо трябва да освободите насъбраните отрицателни емоции и да разберете чувствата, които изпитва. Чак тогава трябва да започнете да полагате основите на толерантността и да неутрализирате предубежденията.

5. Научете ги да не обобщават хората
Една от основните концепции за научаване на детето на толерантност е то да се научи да не поставя всички хора под общ знаменател и да не ги съди по собствен критерий. То трябва да знае, че ако някой е бил лош спрямо тях, това не значи, че всички са лоши.


6. Научете ги на състрадание
Ясно е, че децата няма как да разбират различни чувства, без да са ги изпитали. Именно затова родителите трябва да им обяснят какво представлява състраданието. Опитайте се да накарате детето да погледне света от чужда гледна точка и да разбере защо хората се различават по своите характеристики. Това работи най-добре с по-големи деца, които вече имат някакъв житейски опит, макар да е малък.

7. Създайте разнообразни познанства
Ако имате малко дете, сега е времето да започнете да го учите на толерантност. Помогнете му да се сприятели с някой нов човек, независимо от пола, етническата принадлежност или религията. Това може да стане по-лесно, ако вие също имате широк кръг от приятели, с които то може да комуникира. Пробвайте заедно храни от различни части на света и слушайте музика, която е популярна в други държави.