четвъртък, 30 май 2013 г.

5 мита за здравословното хранене



Много хора, особено онези, които не се интересуват от здравословно хранене, са изпаднали в заблуда за някои неверни факти за здравословната диета. Важно да се прави разлика между понятията "здравословно хранене" и "пазене на диета". Ето няколко погрешни убеждения за здравословното хранене, които често се смятат за истина от хората.

1. Правилата на здравословното хранене изискват строга диета

Много често значението на думата диета се бърка с цялостната концепция на хранене. Повече хора си мислят, че спазването на диета значи лишаване от храна, която обичаме да ядем. Независимо от здравословното състояние на човек, здравословното хранене не съвпада напълно с принципите на диетологията. Едно нещо е човек да иска да се храни здравословно, а съвсем друго е редукцията на консумация на храни.

2. Здравословното храненe налага консумацията на гадна на вкус храна
Истината е че, здравословното хранене предлага голям избор от храни с вариращи в широки граници вкусове. Повечето хора правят продължителна концепция с дългосрочна диета за по-здравословно хранене и така свикват плавно с новата техника на хранене. Така те консумират храни, които съдържат специални съставки, които стимулират апетита и осигуряват добър вкус. Когато започнете да консумирате само здравословни храни, няма да изпитвате това желание да си похапвате от вредните ястия толкова често, тъй като ще знаете колко са вредни за вас и ще отвикнете от тях.

3. Здравословното хранене предлага универсална рецепта за отслабване
Всеки човек има строго индивидуални хранителни нужди. Това, че някой се опитва да се храни здравословно, по никакъв начин не гарантира, че той ще отслабне. При някои хора консумацията на полезни храни помага за редуциране на излишното тегло, стяга фигурата и развива мускулатурата, но не съществува универсална рецепта за отслабване, още повече, ако искате бърза редукция на теглото.

 
4. Стройната фигура зависи от броенето на калории
Много хора смятат, че броенето на консумираните калории е универсално средство за постигане на стройна фигура, но това не е задължително, нито важи за всеки човек. Тези хора, които консумират нездравословни храни, задължително трябва да си броят калориите, тъй като много от тях са всъщност "празни", така че не доставят на тялото почти никакви ценни вещества.

5. Здравословното хранене е сложно и трудно
Човек не трябва да е професор, за да знае как да се храни здравословно. Това никога не е било така и никога няма да бъде. Правилата на здравословното хранене са прости и лесни за запомняне, и най-често се прилагат с лекота. Освен това то не е толкова недостъпно, колкото много хора смятат, тъй като много от полезните храни присъстват на пазара постоянно, а здравословните ястия обикновено са с малко съставки и не много сложна обработка, за разлика от много "стандартни" храни.



четвъртък, 23 май 2013 г.

6 начина да оползотворите времето си, докато чакате на опашка



На всеки се e случвало многократно да се нареди на опашка или да чака реда си в чакалня, като се оказва, че така времето му минава в безцелно стоене. Често след 1 час се оказва, че вече сте изморени от чакане и от скука. Ето няколко неща, които може да отметнете, докато чакате своя ред.



1. Оформете план за седмицата
Независимо дали носите със себе си тефтер с предстоящи задачи за деня или за седмицата, или пишете на телефон, можете да планирате изпълнението на задачките или да нахвърляте някакви неща. В такава ситуация ще имате достатъчно време да обмислите как да разпределите задачите си, за да отделите време за приятни дейности. Със сигурност това е много по-добро решение, отколкото да стоите намусени, докато чакате реда си.

2. Обадете се по телефона на близки или служебно
По принцип говоренето по телефона, докато чакате на опашка в претъпкана стая се смята за липса на култура, но когато чакате повече от половин час, можете да си позволите да проведете няколко разговора или да напишете смс. Ако все пак не искате да пречите на другите около вас, помолете да ви извикат, когато редът ви дойде и излезте навън.

3. Подгответе си домашните
Ако учите в училище или университет, докато чакате на опашка имате достатъчно време да си подготвите домашните за другия ден или да прочетете някоя лекция. Така когато се приберете, ще имате възможност да си отпочинете.

 
4. Пазаруване от каталожни брошури
Всички чакални са пълни с вестници и списания, а в някои има брошури с разнообразни стоки за ежедневието. Прелистете някои от тях и се запознайте с актуалните промоции и кой какви неща предлага. Така ще си спестите часове в напразно обикаляне, а също ще можете да направите списък с покупки.

5. Помислете какво ще сготвите за вечеря
Ако обичате да готвите, съставянето на рецепта за вечерята е много по-добро решение от абсолютното бездействие. И тъй като най-вероятно в чакалнята е пълно със списания за домакинята, не се колебайте и ги разгледайте, като си запишете вкусни рецепти.


6. Медитирайте
Повечето хора не смятат, че медитацията има ползи и прави хората по-добри, по-продуктивни и спокойни. Дори да не можете да се съсредоточите, ако в стаята е много шумно, можете да си пуснете хубава музика и да опитате да се освободите от стреса.



четвъртък, 16 май 2013 г.

5 хитринки как да запалите децата си по науката



Науката е чудно нещо, колкото повече научаваш, толкова ти става по-интересно. В днешно време, благодарение на развитите технологии, всеки лесно може да получи информацията, която го интересува. Почти всички деца са любознателни по природа, ето защо те се нуждаят от съвсем малък тласък, за да започне да гори в тях пламъкът на ученолюбивостта и стремежа към усвояване на науката.


1. Изследвайте заобикалящия свят
Независимо от мястото, където живеете, около вас има градинка, парк или гора. В свободното ви време направете излет навън. Дайте възможност на детето да усети природата, да види животните, които живеят там, било то само птички и насекоми. Като наблюдава поведението животните, подхванете темата за тях и обяснете защо някои животни прави така или иначе. Използвайте формата на игра, за да погъделичкате детското любопитство.

2. Направете екскурзия
Зоологически градини предлагат голямо разнообразие от животни, които могат да се видят. Подгответе списък с животните, които искате да видите. Насочете вниманието на детето към отделните специфични характеристики на животното. Разкажете му от коя част на света е то, с какво се храни, дали мигрира или не. Когато се приберете го накарайте да нарисува животните, които е видяло и са му харесали.

3. Оформете детски дневник
Помогнете на детето да документира в дневник всяко ново нещо, което научава за животните, за науката и за природата. Дайте му възможност да снима местата, които сте посетили. Накарайте го да си записва бележки за специфичните особености, които е забелязало. След това сравнете информацията с тази, която се намира в интернет и допълнете в дневника с нова. Когато детето ви натрупа повечко информация, карайте го да предполага някакви неща в сферата на науката и проверявайте информацията.


4. Маскирайте се като животно
Научете кое е любимото му животно и след това направете костюм, който показва неговите специфични характеристики. Използвайте картонени кутии, маркери, моливи и тиксо. От крилата на пеперудата до ивиците на зебрата, оставете въображението на детето да се развихри.

5. Играйте игри
Разучете заедно поведението на някое животно. След това накарайте детето да имитира неговото поведение, като през това време може да се споделят интересни факти за него.




четвъртък, 9 май 2013 г.

6 мита за стреса и здравето



Всички сме наясно, че високите нива на стрес могат да причинят както физически, така и психически заболявания. Напоследък много лекари определят като основна причина за поява на дадено заболяване именно стреса. Но всъщност има множество погрешно схващания за него, които са изцяло погрешни.



1. Стресът е винаги лошо нещо
Стресът не винаги означава нещо лошо за организма. Например в опасни ситуации именно стресът стимулира организма да прояви чувство за самосъхранение, което активира всички системи на човека за оцеляване. Отрицателните характеристики на стреса се проявяват, когато той продължи много дълго и организмът се изтощи от непрекъснатото състояние на напрегнатост.

2. Стресът мотивира


Увеличаването на нивото на стрес в организма заради наближаващите срокове за изпълнение на важни задачи не води до съсредоточаване. Определянето на цел и фокусирането върху нея са онези дейности, които мотивират за изпълнение на задачата.

3. Ако нямате симптоми, няма от какво да се безпокоите
Дори да не откривате никакви симптоми на стрес у себе си, това не означава, че не сте стресирани. Проблемът е, че ако не знаете, че имате високи нива на стрес, няма да можете да се опитате да ги овладеете.

4. Стресът причинява язва


Има много причини, заради които може да се появи язва на стомаха, но стресът не е сред тях. Преди време лекарите са смятали, че високите нива на стрес могат да причинят засилено образуване на стомашни киселини, които дразнят стомашната лигавица и като резултат се получава язва. Макар че стресът повишава опасността от поява на язва, причина за болестта е бактерията хеликобактер пилори.

5. По-малко работа, по-малко стрес
Изглежда логично, ако човек работи по-малко и почива повече време, да има по-ниски нива на стрес. Но всъщност активната работа води до повишаване на самоувереността и така човек се справя по-добре с поставените задачи, отколкото ако работи спорадично.

6. Алкохолът освобождава напрежението

Много хора прибягват до повишаване на консумацията на алкохол при редица проблеми със стрес. Те си мислят, че по този начин ще намалят стреса, но всъщност се получава обратното, тъй като алкохолът стимулира освобождаването на кортизол от мозъка. Кортизолът е хормон, който обикновено се увеличава при стресови ситуации. По принцип в малки дози той е полезен, тъй като така организмът се освобождава от стрес и преминава в нормално състояние. Редовното отделяне на дози кортизол обаче може да доведе до хроничен стрес и напрежение, а това е причина за изтощение на тялото, което е вложило почти цялата си енергия, за да стои в готовност за отбрана.