вторник, 30 април 2013 г.

6 неща, които да направите преди бала



Абитуриентският бал е толкова вълнуващо събитие за завършващите, че те често оставят цялата подготовка за бала за последния момент. Така те рискуват в бързината да пропуснат нещо и да си създадат неприятности около празника си.


1. Пробвайте всички аксесоари преди бала
Независимо от това как ще бъдете облечени на бала, трябва предварително да пробвате дрехите, обувките и аксесоарите си. Облечете всички дрехи, които искате да носите по време на празненството и не забравяйте допълните аксесоари. Така ще сте сигурни, че в деня на бала няма да имате проблеми с външния вид, да се окаже, че дрехите не си отиват с прическата или че някоя от тях е твърде тясна, за да сядате.

2. Направете списък на всичко необходимо, което ще ви трябва за празничния ден
В суматохата около празника най-вероятно няма да сте на себе и ще пропуснете да вземете нещо, което ви е необходимо. Затова предварително, на спокойствие, направете списък с нещата, които ви трябват и проверете по него дали всичко е ок.


3. Разпределете разходите
В днешно време изпращането на абитуриенти е скъпо начинание. Подготовката трябва да започне отрано, а средствата за веселбата трябва да са разумно разпределени. Повечето хора си купуват дрехите за бала няколко месеца по-рано, макар че те могат да се купят по всяко време. Можете да си направите прическа и да се гримирате къщи, без да харчите твърде много за скъпа козметика, която ще употребявате само няколко пъти. Част от спестените средства могат да се отделят за образование или пътешествие.

4. Направете си резервация на фризьор и козметик
Всяко момиче иска да изглежда перфектно на бала. Това включва не само облеклото, но също грима и прическата. Около сезона на баловете часовете в козметичните и фризьорски салони бързо свършват. Ето защо си запишете час колко можете по-рано и отделете време, за да тествате прическата и грима. Ако решите да ги оформяте вкъщи, пробвайте няколко пъти, за да не оплескате подготовката на празника.


 5. Намерете си кавалер
Сега е моментът да поканите на бала някое момче, което харесвате отдавна и от което се притеснявате вече години, за ваш кавалер. Не чакайте някоя друга да го открадне, а действайте отрано. Съберете кураж, все пак, ако той ви откаже, няма да се налага да се криете от срам в училище, тъй като след бала пътищата на младежите се разделят. Освен това така ще имате възможност, ако ви откажат, да поканите друг кавалер.

6. Кола за празника
Всички абитуриенти искат да изглеждат нестандартни и затова избират различни начини да отидат на бала. Някои от тях наемат лимузини или други скъпи коли, а някои предпочитат техните родители да ги закарат. Какъвто начин да изберете, трябва да сте планирали отрано, за да не се налага да хващате такси, макар че в това няма нищо лошо. Все пак важното е да си изкарате весело, а не да похарчите цяла камара пари за скъпи дрешки, прическа и обувки, а накрая да се окаже, че вечерта е пълна скука.

четвъртък, 25 април 2013 г.

5 неща, които трябва да правите, ако останете без работа

Може би сте чували приказката, че търсенето на работа може да е занимавка на пълен работен ден. Не й вярвайте. Освен да се оглеждате за подходяща възможност за работа, която ви харесва, можете да се захванете с някое от следните неща, вместо да изпращате автобиография за десетки позиции, за които не сте квалифицирани и за които няма да ви извикат на интервю.


1. Безплатен труд и доброволна работа
Извършването на активна дейност в областта на вашата компетенция има много ползи, въпреки че не получавате заплащане. От една страна с тази работа ще можете да поддържате способностите си в оптимална форма и да научите нови неща в своята сфера. От друга страна като помагате на други хора, увеличавате шансовете си те да ви препоръчат на някой, който търси специалисти в областта, от която разбирате. Ако не искате да отделяте цялото си време, работете поне почасово, все ще е от полза.

2. Повишавайте своите компетенции
В период, когато сте безработни, повечето време, с което разполагате, може да употребявате, за да разширите областта на своите умения. Така се увеличава възможността да ви потърсят за работа и да сте конкурентноспособни. Възползвайте се от многобройните безплатни ресурси, които могат да се намерят в интернет под формата на ръководства, книги и видиоклипове. Захванете се с изучаване на някаква сфера, от която се интересувате отдавна, но не сте имали време да й отделите.


3. Мрежа от познанства
Възстановете връзка със стари познати и формирайте нови такива. В зависимост от моментната ви позиция може да се наложи да се свържете с хора, с които сте работили, като например бивши шефове. Потърсете ги в интернет и инициирайте среща с тях. Ако не успете да създадете контакти, потърсете в интернет за провеждане на семинари и лекции в областта, от която разбирате.

4. Фриланс дейност
Помислете дали търсите работа само на пълен работен и с трудов договор или бихте пробвали такава, която да може да се работи от вкъщи, без определено работно време. Работата на свободна практика ви дава възможност вие да определите кога да изпълните поставените задачи, от вас зависи колко работа искате да свършите и нещо, което не е маловажно, гъвкавото работно време ви позволява да вършите други социални дейности и да отделяте време за образование.

5. Бъдете активни в интернет
В интернет можете да да се рекламирате безплатно и да достигнете до широка аудитория. Направете си блог, в който да покажете своите умения. Създайте си профили във Facebook, LinkedIn и Twitter. От тях можете да установите контакт с ръководители на компании, в които искате да започнете работа. Научете от какво се интересуват и осъществете контакт с тях. По този начин можете да предизвикате интерес по отношение на своята кандидатура и да сте конкурентноспособни.





четвъртък, 18 април 2013 г.

Тайните на младостта



За повечето хора в по-напреднала възраст целта да изглеждат по-млади е голямо предизвикателство. В наши дни много от хората над 50 години отказват да приемат, че остаряват и се борят с процесите на остаряване с редовен спорт и спазване на диети. Има обаче ежедневни дейности, които могат да ви състарят. Например пушачите изглеждат по-стари, отколкото са всъщност, а същото се отнася за алкохолиците и за хората с хронични депресии.


1. Избягвайте строги диети
Спазването на строги диети води до лишаване на тялото от съществени елементи за регенерация на клетките. По-лошото обаче се случва е след това, защото тялото компенсира гладуването с повече хранене и така всъщност се надебелява повече.

2. Не се лишавайте от сън
Първият знак за липса на достатъчно сън е изписана на лицето ви. Сънят е уникален период от денонощието, в който клетките на организма се регенерират. Така че нямаме право, ако уважаваме организма си, да не му дадем възможност да се възстановява.

3. Хладка вода вместо гореща вана


Горещата вода разширява кръвоносните съдове, което от своя страна води до загуба на вода на тъканите. За да стимулирате кръвообращението си, можете да правите контрастни душове, като редувате топла със студена вода.

4. Избягвайте слънчевата светлина
Особено хората след 50-годишна възраст трябва да внимават с излагането на слънчева светлина. Въпреки че всички знаем какво настроение и радост носи напичането под слънце, трябва да се внимава със слънчевите бани, защото те са виновни за много болести на кожата и за голяма част от бръчките.

5. Спорт
С времето, ако не се натоварват мускулите, те започват да атрофират, което води до отпускане на тялото. Не е необходимо да тренирате някакъв тежък спорт, просто трябва да се движите редовно. Едно елементарно и лесно упражнение като качване и слизане по стълбите засилва кръвообращението в тъканите, спомага регенерацията им и кара кожата да изглежда по-добре.

6. Хапвайте умерено


Хранете се с продукти, които стимулират работата на клетките. Доставяйте на организма необходимите хранителни съставки, за да функционира правилно. Наблегнете на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Правилната консумация на храна е допълнителен коз в борбата срещу стареенето. Пийте редовно вода. Тъй като поне 70% от теглото на 20-годишен човек е заето от вода, а на 60-годишен водата спада на 50%, можем да заключим, че загубата на вода способства стареенето на тъканите. Този факт обяснява защо кожата изглежда толкова суха в напреднала възраст.

четвъртък, 11 април 2013 г.

Няколко причини да се радвате, че не сте известни



Повечето от нас искат да бъдат известни, защото си мислят, че животът на знаменитостите е перфектен и бляскав. Но има много причини, за които най-вероятно не сте се замислили, поради които не си струва да имаш слава и известност. 


Уединение
Едно от най-желаните неща от знаменитостите е техният личен живот да бъде дискретен и другите да не разбират подробности за него. Всяка тяхна стъпка бива документирана по телевизия, списания и в интернет. Дори най-любопитните ви приятели не могат да узнаят всичко за вас. Представете си, че от момента, в който излезете навън, дори на терасата на жилището си, има цяла тълпа от хора, които ви дебнат постоянно какво правите. Сигурно е много вълнуващо да сте заобиколени от репортери, фотографи и фенове, но всеки иска понякога малко уединение, а известните рядко могат да си позволят да крият какво се случва в тяхното ежедневие.

Верни приятели
Много от знаменитостите имат дългогодишни приятели, на които се доверяват, но никога не могат да бъдат в сигурни в тях, особено ако не ги познават отпреди да ги връхлети славата. Част от тях поддържат връзка с известния човек от чисто користни цели. Чак когато дойдат трудни времена за някоя знаменитост, може да разбере кои са истинските приятели.

Супер фенове
Друга причина, поради която можете да не искате да сте известни е това, че почти всички големи знаменитости имат фенове, които са обсебени от тях. Тези фенове изпращат десетки писма, опитват се да влязат в къщите на известните или ги следят навсякъде, а понякога стигат до престъпление и ограничителна заповед.


Папараци
Работата на папараците е да следят известните хора навсякъде и да документират личния им живот в пълни подробности. Ако сте известни можете да очаквате, че всяка ваша стъпка може да се документира по телевизията, списания и в интернет, особено ако сгафите нещо или се опитвате да скриете провал или изневяра.

Лоши дни
Независимо какви сме, обикновена служителка в офис или прочута актриса, всеки от нас има лоши дни. Хубавото на това, че не сме известни е, че почти никой не разбира за тях. Спомнете си само с какви подробности са били изпълнени жълтите издания за раздялата на поредната светска двойка или за изневярата на някоя прочута актриса.

 
Големи очаквания
Широката общественост винаги има големи очаквания по отношение на знаменитостите. Те нямат право на издънка, не могат да излязат навън неглиже и не бива да изглеждат зле дори ако току-що са се събудили. Това са неща, които бляскавата слава не търпи за своите избрани.

Свободен да бъдеш себе си
Най-основателната причина да не искате да сте известни е, че така може да бъдете самите себе си. Няма нужда да се криете или да променяте външния си вид, когато искате да свършите някаква работа, да правите пластични корекции, които не искате, само защото славата го изисква. Знаменитостите винаги трябва да се появяват в отлична форма и да бъдат облечени със съвременни модни дрехи, които понякога могат да не са особено удобни или да не им допадат като външност.





четвъртък, 4 април 2013 г.

9 тайни за възпитаване на уверено дете



 Според много изследователи една от основните задачи на родителите е да създадат у детето чувство на увереност. Използвайте най-различни методи, за да накарате детето да се чувства щастливо и уверено в себе си.


Помислете какви комплименти правите
Малките деца имат нужда от насърчаване, независимо дали се учат да пълзят, да хвърлят топка, да рисуват кръг. Така детето свиква да чува положителната ви оценка, но в даден момент то може да се обърка и да не може да прецени дали неговите постижения заслужават похвала. В някоя ситуация то ще се чуди защо не го хвалите, а друг път може да усети, че преувеличавате. Правете комплименти на детето за неща, които не се очаква то да може да прави, но не прекалявайте.

Оставете детето да сгреши
Съвсем нормално е да искате да предпазите детето си от появата на болка, разочарование или липса на кураж, но някои ситуации изискват да не се намесвате. Децата трябва да знаят, че е нормално да не постигнат успех в дадено поприще на всяка цена и че е нормално да не са перфектни. Създайте такава атмосфера вкъщи, че детето да не страхува да пробва в различни начинания и да не го е страх от това, че ще му се карате заради провал.


Нека то взима решения
Когато детето получава шанс да прави свой избор от ранна възраст, то ще придобие увереност в собствената си преценка. Разбира се децата обичат да командват парада, но не може да им дадете пълен контрол, затова му дайте им контрол върху 2-3 възможности за избор, за да знае то, че неговото мнение е важно.

Фокусирайте се върху вдъхване на оптимизъм
Ако на детето са се насъбрали няколко неуспеха, то започва да се чувства неуверено в себе си. Задачата на родителите е да му вдъхнат оптимизъм като го насърчат да мисли за начини за подобряване на ситуацията му. Подскажете на детето, че ако иска да е по-добро в определена област, трябва да отдели повече време, за да чете и да се упражнява в конкретната професионална сфера.


Стимулирайте неговите интереси
Дайте възможност на детето да извършва голямо разнообразие от дейности, за да може да избере какво най-много му допада. Независимо какво е хобито му, ако го практикува с желание, детето ще пожъне успехи и в други области.

Решавайте проблемите на детето заедно
Децата се чувстват по-уверени, когато получават това, което искат, със собствени усилия. Ако детето дойде и ви сподели, че има проблем, опитайте се да го решите заедно, без да му натрапвате своето мнение, за да не изглежда, че то е неспособно. 


Предоставете възможност на детето да помага на другите
Извършването на задачи от детето, които са за общо благо, допринася за неговата увереност и изграждането му. Ако в домакинството ви то има задачи за вършене, ще може да види от първа ръка, че възрастните имат отговорности и то е способно.

Предоставете му време да бъде сред възрастни
Децата обичат да бъдат с приятелите си, но също така за тях е важно да прекарват време сред възрастни. Прекарването на повече време в компанията на възрастни разширява кръгозора им и развива различните начини на мислене. Според проучвания, подържането на контакт с възрастен от време на време прави децата по-устойчиви и им дава друга гледна точка.

Обсъждайте бъдещето
Насърчавайте детето да прави планове за бъдещето и да се подготвя за своето развитие. Например можете да обсъдите какъв иска да стане като порасне и какво трябва да прави отсега, за да може след време да успее. Обяснете му обаче, че плановете са полезни, но не трябва да са статични, тъй като с времето някои ситуации могат да ги променят за добро или не.