четвъртък, 28 март 2013 г.

Как да пътувате безопасно, ако имате хранителна алергия


Ако имате хранителни алергии или непоносимост към някаква храна, пътуванията стават по-трудни, особено ако посещавате екзотични страни с непозната кухня.


 
1. Подгответе се за всякакви медицински проблеми
Снабдете се с лекарства от първа необходимост и се уверете, че ще бъдат у вас през цялото време. Това означава, че трябва да имате в наличност антихистамини и епинефрин, ако сте алергични към някои храни. Проучете болничните заведения преди да посетите конкретната дестинация и си направете задължително медицинска застраховка. Когато не сте наясно какво е включено в застраховката по време на пътуване и ваканция, поискайте информация преди да тръгнете. Добре е да имате в документите си някаква информация за своето заболяване, за да може в случай на спешна помощ докторите да знаят как да ви лекуват.

2. Пригответе си храна за из
път от вкъщи
С каквото и превозно средство да пътувате е по-добре да си приготвите храната предварително. По време на пътуване със самолет е разрешено да се качите на борда на самолета с домашно приготвени храни, които са пакетирани безопасно. Можете да си вземете дори плодове и зеленчуци. Ако се налага да пътувате в чужбина имайте в предвид, че може да е забранено пренасянето на месни храни. Ако все пак решите да консумирате храна, която се дава от превозвача ви, попитайте предварително каква е тяхната политика за хората, които имат хранителни алергии.


3. Проучете заведенията за хранене преди ваканцията
Спестете си времето в търсене на заведение за хранене, откъдето да си купите храна. В днешно време в интернет можете да намерите пълна информация какво имате като избор за хранене в дестинацията, която ще посетите. Почти всички хранителни заведения имат интернет сайтове, в които може да научите повече за тяхното меню. Ако имате възможност може да се настаните в квартира близо до пазар, от който да си купувате пресни плодове и зеленчуци. Ако не сте сигурни къде точно ще бъдете настанени, по-добре е да си опаковате колкото може повече храна за първите няколко дни.

4. Резервирайте стая с хладилник
Ако ви се отдаде такава възможност, пригответе си повечко храна и не забравяйте да си вземете прибори от вкъщи. Така ще знаете, че няма за какво да се притеснявате, защото сте си приготвили храната сами. По време на ваканцията се стремете да ядете приготвена от вас храна, в която знаете какво слагате.

5. Разберете как можете да кажете местните за алергиите ви
Ако ви се налага да пътувате в части на света, на които не знаете езика, който се говори, ще трябва да се научите да обясните поне за здравословните си проблеми. Потърсете информация за алергиите си и намерете начин тя да се преведе на чуждия език, ако трябва препишете болестта на хартия. Някои сайтове предлагат интересна услуга. В сайта попълвате към какво сте алергични и от него ви се издава ламинирана карта. При посещението ви в чужбина тази карта може да бъде дадена на главния готвач на заведението и така той ще знае към какво сте алергични. Ако ви се налага да останете за по-дълго време в друга държава е добре да научите няколко чужди думи, с които ще можете да обясните подробности за храните, които можете да консумирате и които не можете.

четвъртък, 21 март 2013 г.

5 начина да спрете детските страхове



По време на израстването въображението на децата е в най-силната си фаза и то често може да доведе до съчиняване на странни обяснения за неща, които малките не могат да си обяснят рационално, за да не се страхуват. Това може да доведе до момент, в който детето започва да изпитва тревожност и страх. Макар че тази фаза отшумява, когато малкото порасне, вижте как можете да противодействате.



Разпознайте притесненията
Светът на детето се разширява всеки ден, то се докосва се до много интересни неща, но същевременно среща неща, които не може да си обясни рационално. Например детето може да се плаши от тъмното, защото не може да види какво става около него и смята, че съществува някаква заплаха. Поради тази и други подобни причини детето може да се стресира от внезапни шумове като пускане на водата в тоалетната или работа на електрически уреди. Децата от възраст 3- 4 години имат затруднения с различаването на реалността и фантазията, да речем ако са им четени книги с дракони или вещери. Те могат да започнат да се притесняват, че чудовищата стоят зад вратата на гардероба и всеки момент могат да излязат и да ги сграбчат.

Разпознайте знаците на детската тревожност
В редки случаи децата са способни да споделят и обяснят точно от какво се страхуват. Вместо това техните притеснения могат да се трансформират в безпокойство, промяна в настроението и раздразнителност. Могат да се появят болки в стомаха и главата. Ако детето има такива оплаквания е добре да се заведе на консултация, за да се разбере дали има физическа причина за болките. Когато болката се появява по едно и също време с появата на тревожност, то вероятно тя е основна причина.


Действайте стъпка по стъпка
Каквито действията решите да предприемете за справяне със ситуацията с детската тревожност, ще трябва да се въоръжите с търпение и да действате на малки стъпки. Не забравяйте, че детето не разсъждава като възрастните, затова се пробвайте да обясните безопасните страхове така, че то да разбере, че няма от какво да се страхува. Например ако детето се страхува от кучето на съседа, оставете го да гледа през прозореца как то си играе с другите деца без да ги наранява. В никакъв случай не подценявайте техния стрес, а напротив, проявете разбиране. Не ги наказвайте заради страховете им, детето трябва да почувства от ваша страна разбиране, за да не се затвори в себе си.

Съсредоточете се върху играта
Игровите подходи спомагат за редуциране на тревожността. Ако детето се страхува от тъмното, прочетете приказка като си светите с фенерче или му купете играчки, които светят в тъмното. Друг вариант за редуциране на тази детска фобия е да играете заедно с него на криеница, като много добър резултат има, ако се играе на тъмно. Ако детето се притеснява от чудовището под леглото, накарайте го да го нарисува със смешно лице. Ако детето се страхува от затворени пространства, направете тунели от одеяла, които са поставени върху мебелировката и минавайте заедно през тях, за да види малкото, че страхът му е без причина.





четвъртък, 14 март 2013 г.

Няколко техники, с които да подобрите чуждия си език



Научаването на чужд е език е трудна задача, която ако бъде изпълнена би довела до откриването на нови възможности. В повечето случаи обучението е свързано с пари, които не всеки може да отдели за своето образование. Запознайте се с предложените техники за подобряване и развитие на знанията в сферата на чуждите езици, които няма да ви огромни суми.

 

1. Започнете със списания
Прелистете списанията за мода и клюки, като изберете тема, която ви е интересна, за да бъде ученето забавно. В тях текстовете не са особено трудни и няма толкова сложни думи. Дори да не знаете повечето думи пак, ще може да разберете текста, тъй като обикновено има повечко картинки. Използвайте речник, за да търсите непознати думи, които можете да пишете в тетрадка.

2. Добавете субтитри
Гледайте филми със субтитри на езика, който изучавате. По този начин мозъкът ви ще запомня изображението на думата, тоест буквите й и как тя се произнася. Ако сте напреднали тази техника може да ви е много полезна.

3. Слушайте музика
Слушането на музика е приятен и лесен начин за изучаване на чужд език. Наслаждавайте се на ритъма и на текста на песните. Ако не знаете някоя дума от текста на песента потърсете в речник нейното значение. Понякога в песен думите не се чуват добре, но можете да намерите текста в интернет. Това е страхотна техника за упражняване на разговорната част.

 
4. Говорете
Упражнявайте всичко, което сте научили, това е много важно за научаване и трениране на лексиката и граматиката. Колкото повече използвате изучавания език, макар да бъркате, толкова по-добри стават вашите умения. Потърсете в социалните мрежи хора, които говорят такъв език и комуникирайте редовно с тях, за да подобрявате уменията си.

5. Четете книги
Четенето на книги ще доведе до усъвършенстване на езиковите ви умения. Ще разширите много езиковия си речник, ще видите различните значения на някои думи, диалектни думи, освен това ще прочетете някои класически книги в оригинал. В книгите ще видите как са структурирани изреченията и как са подредени думите вътре.

6. Питайте
Бъдете любознателни, питайте хора, които знаят езика и за най-малката подробност, която не знаете. Ако не можете да попитате веднага, записвайте си това, което искате да научите и което не ви е ясно. Срещайте се с хора, които знаят езика по-добре от вас и говорете с тях, а още по-добре, ако за тях езикът е майчин, тъй като можете да опознаете различни култури и да подобрявате знанията си.

7. Слушайте внимателно
Когато гледате и слушате чуждия език, фокусирайте вниманието си върху това как се изговарят думите. Отначало ще бъде малко трудно, ще разбирате само някои думи, особено ако не сте много напреднали. Но след време ще започнете да разбирате повече от думите и това ще ви мотивира на слушате повече. Старайте се да научите колкото се може повече думи.




четвъртък, 7 март 2013 г.

Най-интересните изобретения от деца


Не само възрастните имат добри идеи. Въображението на децата понякога надхвърля това на порасналите хора и се оказва причина за много интересни изобретения. Вижте няколко неща, които са изцяло или частично измислени от деца.


Ледената близалка



През 1905 година 11- годишният Франк Еперсон изобретява близалката по съвсем случаен начин. В една студена вечер той оставя в чаша вода сода на прах и вода и ги разбърква с клечка. На сутринта открива, че се е получило нещо невероятно. Първоначално е наречено „Epsicle" и с него получава патент през 1923 година. След това продава правата на компания от Ню Йорк.

Брайлова азбука
През 1812 3- годишният Луи Брайл бива ранен и изгубва своето зрение. По-късно той учи в Националния институт за слепи в Париж, където проектира система, която използва издатини в специфични модели за помощ за четене. Първата книга с брайлова азбука е издадена през 1829 година. През 1837 година той добавя символи за математика и музика. Езикът е адаптиран за повечето езици, от албански до зулу.

Батутът
През 1930 година 16- годишният гимнастик и водолаз Джордж Найсън създава първия батут. Той разтяга платно върху стоманена рамка. По-късно моделът е усъвършенстван от неговия треньор Лари Грисуола, който използва найлонови елементи. Седемдесет години по-късно скачането на батут е обявено за олимпийски спорт, а авторът на идеята все още е жив по онова време.

Наушници
Петнадесет годишният Честър Грийнууд измисля наушниците, тъй като е подразнен от факта, че на ушите му е студено, докато се пързаля с кънки. Той кара баба си да му зашие две кожи, които той свърза с жица. Малко по-късно през 1870те години получава патент за своето изобретение.

Ранната телевизия
Няколко открития са довели до появата на телевизията. Един от откривателите е Фило Фарнсуърт. През 1921 година младежът, който тогава няма 16 години, създава скици, диаграми и бележки, които описват електронната система. След 6 години той предава първото електронно изображение и провежда първата публична демонстрация на работещ телевизор. До края на живота си той създава още много елементи за телевизора, които той патентова и които постепенно се включват в системата.


Чиста среда с водорасли

През 2011 година 17- годишният Пейрам Яги изобретява устройство, което използва водорасли за преобразуване на въглеродния диоксид от колите в кислород.

Скрийнинг система
През 2009 година 16- годишната Джанет Сонг и брат й Бенджамин намират нов по-малко инванзивен начин за откриване на ранни признаци на рак с анализиране на ДНК от урината. В нея могат да се открият маркери, които са свързани с рак на черния дроб, дебелото черво и други. Въпреки че тази техника все още не е въведена, на нея се възлагат много очаквания за ранно диагностициране на раковите заболявания.

Устройство за предотвратяване на пожари
През 2011 година 17- годишния гимназист и доброволец пожарникар Пой Хайман изобретява сензор в сушилни, който засича реакциите на мъх, който може да се запали, а детекторът освобождава въглероден диоксид, за да реагира на запалване на огън. Също така той създава малка инфрачервена камера, която помага на пожарникарите да се ориентират в гъстия дим.