вторник, 18 декември 2012 г.

5 съвета за коледното пазаруване

Макар че по празниците хората често се отпускат и харчат щедро за подаръци и вещи за дома, с които да направят празника още по-приятен, това не значи, че не можете да пазарувате разумно. Оглеждайте се за промоции, които могат да се окажат добра сделка, ако искате да купувате на едро или в комплект. Много хора харчат твърде неразумно и след като празниците отминат трябва да закърпват бюджета си, като заменят разхищенията със затягане на колана.


1. Проявете търпение

Не се втурвайте да купувате, без да проявите достатъчно търпение да обиколите повечето по-големи магазини за стоките, които търсите. Така можете да сравните цените, за да пазарувате разумно. Макар че понякога разликата в цената не е толкова голяма, някои от магазините правят промоции, които могат да са добра сделка. За да не се щурате безцелно напред- назад е добре да проучите в интернет вещите, които искате да купите, за да знаете какво търсите, а да не се налага да сравнявате стоките в магазина. Състезанието между веригите може да ви е от полза като подберете основно онези вещи, които наистина искате да закупите и се стараете да не напазарувате излишни стоки, които сте грабнали в суматохата.

2. Пазарувайте онлайн

Макар в нашата държава все още малко хора да пазаруват през интернет, тази възможност не е за изпускане. Много фирми и вериги предлагат стоките си онлайн с намаление или с някаква стока, която получавате безплатно. Това важи още повече за празниците, когато онлайн покупките ще спестят на веригите тълпи от хора, а на вас няма да се налага да се бутате в студа с пълни торби. Ако пазарувате повече неща или поръчате покупки за себе си и приятелки, доставката може да ви е безплатна. Така в най-натовареното време можете да имате закупените стоки до вратата си, без даже да се налага да излизате от топлите домашни чехли.


3. Стойте нащрек за добри промоции

Много магазини се опитват да привлекат повече хора по време на празничната мания за стоки, като правят промоции в цената или в количеството на стоката. Можете да намерите вещ, която отдавна искате да закупите, на много ниска цена, макар че понякога количествата са ограничени. Промоциите са не само за стоки, но за услуги, като например кабелна телевизия, мобилни услуги, интернет. Можете да закупите карта за спа или фитнес, обикновено доста по-евтино, като това може да е част от нова здравословна рутина. Разбира се фирмите рядко си позволяват да продават стоки или услуги на стойност, която е по-ниска от реалната, но могат да си позволят да редуцират печалбата. Ако не се нуждаете от някаква стока, която е много изгодна на едро, можете да я закупите с приятелки, така че единичната бройка да излезе изгодно.

4. Рано пиле рано пее

За празничните оферти, особено ако се отнасят за почивки и резервации, колкото по-рано резервирате офертата, толкова по-изгодна е тя. Добре е да планирате ваканцията или празничната вечеря поне няколко седмици по-рано. Оглеждайте се за добри оферти поне два- три месеца преди празниците.



5. Сравнявайте цените

Не бързайте да купувате, проверете цените на стоките в интернет, разпитайте кои марки са най-изгодни, проверете колко време е гаранцията на стоката. В някои вериги могат да ви предложат безплатна услуга, например талонче за отстъпки или транспортиране на стоката, а други могат да ви дадат една бройка безплатно, ако закупите определени стоки. По-големите вериги могат да си позволят по-големи намаления на стоките, а освен това можете да купувате на едро. Сравнявайте дори цени на промоция, тъй като понякога много вериги правят една и съща отстъпка. Не бързайте да купувате, тъй като дори ако количествата са ограничени, това не значи, че бройките няма да са достатъчно за всички желаещи да купуват стоката.


вторник, 11 декември 2012 г.

Безопасна среда за бебето вкъщи

Ще бъдете изненадани колко бързо и лесно бебето може да се забърка в неприятности. Вземете необходимите мерки, за да стане средата в дома ви по-безопасна за него.

Почти всички бебета искат много да пипнат онзи труден за достигане предмет в горната част на етажерката. Те ще пълзят, ще се катерят и ще ходят, само и само да го пипнат. Затова трябва жилището да се обезопаси. Осъществяването на тази задача е успешно, ако стаите са така обезопасени, че каквото и да дръпне и отвори бебето, или се хване за някоя вещ в стаята, то няма да му навреди. Тази дейност може да ви отнеме няколко часа от деня, а не забравяйте, че детето пораства, което значи, ще трябва да актуализирате защитните механизми. Покрийте електрическите контакти с пластмасови капачки, вземете пожарогасител, затворете добре и ги направете недостъпни за бебето всякакви съхранявани отровни вещества.

В кухнята


Когато сте в кухнята и вършите обичайните си задължения е съвсем нормално да не можете да следите детето всяка секунда. Затова реорганизирайте подредбата в кухнята. Всички почистващи препарати трябва да се преместят нагоре, където ще са недостъпни за бебетата. В долните шкафове поставете предмети, които са безопасни за бебето, като тенджери и тигани. Скрийте всички висящи кабели и хранителни добавки и витамини, тъй като те понякога приличат на разноцветни бонбони. Поставете заключващи механизми на всички врати, зад които има опасни за детето предмети. Снабдете се с функционални залепващи се подложки, за да не плъзга килимът, особено ако настилката е хлъзгава.

Всекидневната стая



Ръбовете на мебелите са най-опасни за палавото бебе. Затова ще трябва да тапицирате всички остри повърхности или да захванете пластмасови предпазители. Също така бебето може да реши да се катери по мебелите. Преместете нещата далече от прозореца. Всички дрънкулки, които може бебето да достигне, трябва да преместите, за да можете да ги ползвате в бъдеще, тъй като могат да бъдат повредени. Направете недостъпни за бебето всякакви кабели, по които минава ток, а в зоните, в които няма как да ги скриете ги изолирайте с изолирбанд. Махнете висящите от стените произведения на изкуството, които могат да паднат върху бебето и да го ударят.

В банята


По никаква причина не оставяйте бебето само в банята, особено само във ваната, дори тя да не е много пълна с вода. Бебетата могат да се удавят в няколко сантиметра вода. Разбира се преместете всички леснодостъпни работи на горните рафтове. Преместете всички електрически уреди и техните кабели. Поставете ключалка на аптечката и на входната врата на банята. Купете термометър, с който да нагласите водата на подходяща температура за бебето. Обезопасете добре капака на тоалетната чиния, за да не се отваря от деца.


След като направите стаите по-безопасни за бебето, помислете да дребните неща, които могат да навредят. Уверете се, че стайните растения не са токсични. Почиствайте редовно от дребни вещи като кламери и монети, които могат да доведат до задавяне, ако се погълнат. Заключвайте шкафчетата, в които държите алкохол. Обезопасете батериите на играчките. Направете недостъпни козметиката, шампоаните и сапуните около мивката, тъй като бебето може да се отрови с тях. Монтирайте върху вратите приспособление, което не позволява на вратата да се изплъзне и затръшне.



вторник, 4 декември 2012 г.

Как да овладявате емоциите

Хората изпитват толкова много емоции, от еуфория до апатия и гняв. Добре е поне в някаква степен да се научите да сдържате емоциите си или да ги овладявате така, че да поддържате здравословни отношения с околните, особено ако сте в работна атмосфера или пред непознати. Освен това трябва да се научите да разпознавате емоциите, за да можете да ги координирате с хората покрай себе си и с околната среда, в която се намирате.


1. Разпознайте и приемете емоцията. Фокусирайте се върху напрежението и това как тялото ви се напряга, когато сте под стрес. Вижте как стискате юмруците на ръцете си, когато се ядосвате. Забележете тези промени и приемете емоцията, като си кажете, че е нормално да сте ядосани, гневни или изплашени.

2. Вземете си почивка от емоциите. Ако се чувствате претрупани с емоции, положителни или не, опитайте се да стъпите встрани от тях, да си дадете малко почивка, да ги анализирате колкото се може по-обективно. Занимайте се със спорт, дишайте, прочистете мисълта си, за да не изпуснете нервите си, да се разгневите или да нараните някого със своите думи или с действия.


3. Разсейте се с някаква дейност. Потърсете си някаква дейност, с която да се разсеете, почетете книжка, поиграйте на нещо. Понякога някакво хоби може да озапти силния гняв или напрежение от някаква кавга.

4. Говорете с приятел. Понякога е много по-лесно да изкарате парата от гнева или разочарованието си, ако говорите с приятел, който може да ви успокои и да ви помогне да видите нещата много по-ясно отстрани. Дори да е субективен съветът, който може да ви даде приятел, той може да ви е полезен.



5. Заровете се дълбоко във вътрешните страхове на съзнанието си. Гневът често се отключва от страх, затова няма как да го редуцирате, ако не достигнете до основата на емоцията. Трябва да установите от какво се страхувате и да си дадете яснота за това кое е отключило този гняв. Единствено като премахнете причината за емоцията, можете да я озаптите.