вторник, 27 ноември 2012 г.

Въпроси и отговори – Как да се държим с бившите

Той може да е вече бивш ваш съпруг, а тя да е майка на децата ви, но да сте разведени, но той или тя все още е част от живота ви. Вижте няколко въпроса и отговора за отношенията между бивши съпрузи.


Въпрос: Обичам роднините на бившия си съпруг. Аз се разведох с него, не с тях, освен това те са баба и дядо на моите деца. Как да се държа с тях?
Отговор: Децата трябва да поддържат връзка с роднините си. А вие трябва да промените отношението си към роднините на бившия си, като ги защитите от негативната енергия, която можете да си разменяте с техния син, така както правите това с децата си. Не се изкушавайте да се опитвате да настроите бившите си роднини срещу сина им, даже те да са на ваша страна в конфликта. Не очаквайте да бъдете включвани във всички семейни празници, особено ако бившият ви създаде семейство с друга жена, но не спирайте контакт с неговите роднини, а се опитвайте да им покажете своето уважение.

Въпрос: След развода някои от приятелите ни се отдръпнаха от мен. Как да се държа с тях?
Отговор: Това е една от най-конфликтните части на развода. Общите ви познати обикновено трябва да избират в кой лагер да се включат, особено ако вие сте се разделили с много скандали. На вас ви се струва лична нападка, но вероятно това поведение се дължи на натиск да изберат страна, а не на това, че не ви харесват. Ако трябва да търпят критики, че общуват с вас, те предпочитат да си ги спестят, вместо да рискуват, особено ако не сте били особено близки по време на връзката. Ако трябва да поканят само един от вас на някакъв празник, за да не ви събират с бившия или бившата, те могат да предпочетат да ви игнорират. Ако се опитате да запазите връзката си с познатите и те не отговорят, оставете ги, а ако решат, те могат да възобновят отношенията си с вас. Инвестирайте енергията си в други познанства или в нови контакти.
 
 
Въпрос: Бившият ми иска да отпразнува рождения ден на сина ни с парти, но не ме иска там. Синът ни обаче иска да отида. Как да постъпя?
Отговор: С тази своя постъпка вашият бивш кара вашия син да вземе страна в спор, в който не трябва да участва. Детето вероятно не иска да е поставено в тази ситуация и се опитва да саботира партито като ви кани. Това обаче е конфликт между него и баща му, а вие не можете да помогнете в него. Опитайте се да говорите със сина си, за да го окуражите да разговаря с баща си. Може да му каже, че много оценява партито, но за него е особено важно майка му да присъства на него. Вероятно баща му все пак ще се съгласи, а ако не пожелае да ви включи, можете да отпразнувате със сина си отделно. Не забравяйте, че ако не поиска да участвате, не вие сте тази, която е разочаровала детето.

Въпрос: Гаджето ми иска да дойде на мача на дъщеря ми, но с бившия ми не се познават. Как да действам?
Отговор: Добра идея е да срещнете двамата, за да се разберат те на четири очи. Това ще спести на дъщеря ви неудобството. Не забравяйте, че ако за вас е важно да изградите нова връзка, за дъщеря ви е важно да запази комуникация с баща си, особено ако той също има нова връзка. Позволете й да възприеме гаджето ви постепенно, не насила, като тя реши как и с какво темпо да се сближат. Не натрапвайте вашата връзка на детето, особено на обществени активности.

 

Въпрос: Бившият ми все още ме привлича сексуално, даже няколко пъти преспахме след развода. Защо не мога да го зарежа напълно?
Отговор: Старите навици не могат да се изпарят толкова бързо, така че е нормално да имате привличане. Ако имате общо дете, добре е да се опитате да се концентрирате в разговори в тези теми, които са общи за вас, например финанси и възпитание на децата, а да избягвате разговори на интимна тема. На този етап не можете да сте само приятели, затова се постарайте да ограничите комуникацията, докато сексуалното желание се уталожи. По-късно, когато нещата се уталожат, можете да пробвате да изградите приятелски отношения. Докато имате сексуални връзки с бившия си, няма как да изградите нови отношения с други мъже.

Въпрос: Бившият ми говори лоши неща за мен пред дъщеря ни. Как да действам срещу атаката?
Отговор: Има два вида атака в тази насока – изкривяване на фактите и нападки срещу индивидуалните черти. Не обръщайте внимание на изкривяването на маловажни факти, но бързо контрирайте клюките, ако те се отнасят за важни неща. Обяснете на децата кратко и ясно истината, като не забравите да поясните, че понякога хората, когато се карат и са в развод, могат да кажат лъжи, за да наранят отсрещната страна. Ако нападката е срещу вас като характеристики, опитайте се да не се поддадете на конфликта с нападки. Ако детето каже "Тате каза, че си вещица.", вместо да почнете да обиждате бившия си, кажете "Татко ти трябва да е бил в ужасно настроение, за да каже такова нещо.” и се опитайте да смените темата. Контрирайте обидите с добри думи и вероятно критиките ще се уталожат.

вторник, 20 ноември 2012 г.

Различни родители, различни родителски подходи

Всеки човек има свое виждане за начините, по които трябва да се възпитават децата. Затова много често, независимо дали са родител или не, хората критикуват другите за техния начин на възпитаване. Ето само няколко от различните начини на възпитание, които могат да се наблюдават, макар че много хора могат да комбинират няколко характеристики.


1. Либерален
Повечето деца, които растат с либерални родители си мислят, че имат голям късмет. Всяко дете мечтае неговите родители да не го ограничават за нищо и да се държат с него като с равен човек. Проблемът е, че децата имат нужда от поставянето на граници, защото ако те не се ограничат, могат да станат разглезени и да очакват да получават всичко, каквото искат. Освен това понякога либералните родители могат да се сторят на децата незаинтересовани.

2. Строг
Това е противоположният начин за възпитание на децата. Такива родители се опитват да контролират всички аспекти от живота на своите деца, а по този начин задушават тяхната индивидуалност и прехвърлят амбициите си върху тях.


3. Амбициозен
Родителите, които възпитават децата си по този начин вярват, че тяхното дете трябва постоянно да се занимава с нещо полезно. Често тези деца ходят на повече от една извънкласни дейности като свирене на инструмент или спорт. Родителският стремеж детето им да учи е нещо безспорно полезно, но родителите не трябва да забравят, че децата имат нужда да се забавляват, не само да учат.

4. Деспотичен
За този способ на възпитание родителите продължават да казват на децата какво да правят, дори след като те пораснат. Тези родители не могат да повярват, че всъщност децата им може да се справят и без тях. Когато се опитват да се налагат, родителите често не убеждават, а се налагат.


5. Заповеден
Този тип родители приличат на строгите родители. Те поставят правила, които трябва да се спазват. Ако не, следват наказания за детето, без да му се даде възможност да защити тезите си. Макар че децата изискват строгост, не е необходимо постоянно да се държат под контрола на родителите.

6. Незаинтересован
Някои родители използват оправданието, че имат много работа, за да са далеч от семейството си, което е по принцип странно при условие, че са решили да имат деца. Други са емоционално дистанцирани и не обръщат внимание на децата си.

7. Нервен
Няма съмнение, че да бъдеш родител е трудно и изморително, но някои от хората често изпускат нервите си и крещят на децата си, не проявяват търпение с тях и сякаш това е единствената им техника за комуникация, която избират за себе си.




вторник, 13 ноември 2012 г.

8 хитринки срещу дразнещи колеги

Колкото да харесвате работата си, колкото пари да получавате, почти винаги ще се намери някой дразнещ колега или колежка, за да ви развали настроението. Независимо от случая, дали е въпрос на приказливост, на мързел, на клюки или на дразнеща индивидуалност, можете да контрирате дразнещите колеги още в зачатък, за да не се стига до кавги и разпри.



1. Бъдете вежливи
Да бъдеш мил и вежлив с колегите е много добър начин за справяне с досадни колеги, особено с онези, които се държат грубо с вас и се опитват да ви прецакат. Така те няма да имат никакво основание да се оплачат от вас, освен ако не искат да изглеждат като пълни гадняри.

2. Бъдете нащрек
Подходете внимателно към всеки, който може да ви създаде проблеми. Така постоянно ще сте в състояние да предотвратите всякакви проблеми в зародиш. Не се доверявайте прекалено на хора, които не са доказали своята лоялност към вас.


3. Бъдете непоколебими
Ако колегите ви искат да излизате някъде заедно в извън работно време, а вие не искате, защото ви дразнят, трябва учтиво и непоколебимо да откажете поканата. Това важи и за случаите, когато някой ви кани да излезете на среща, а вие нямате интерес, затова отговорете "Не благодаря". Ако някой в работата закъснява нон стоп, а на вас ви е писнало да го прикривате, недейте.

4. Бъдете ефективни и точни
 Ако си вършите работата много добре, няма да дадете на колегите ви някакво основание да се оплакват от вас и за което да ви натопят пред шефа например. Перфектната ви работа е най-доброто доказателство, ако колеги решат да говорят срещу вас на шефа или да ви злепоставят случайно или не.

5. Оправяйте споровете сами
Ако някой колега е прекалено досаден, най-лесно е да се оплачете на по-висшестоящ служител, но така ще изглежда, че сами не можете да се справите с проблемите си и не можете да работите с хора. В случаите, когато колегата ви пречи да си вършите своите задължения, сте в пълното си право да уведомите управата. Ако занимавате шефовете с маловажни спорове, може да изглеждате като страхливци и гадняри.


6. Спазвайте дистанция
Колкото и да ви дразнят колегите няма начин да не се комуникира с тях, поне на някакво повърхностно ниво, особено ако работите в екип. Не се чувствайте длъжни да споделяте лични неща с тях, освен ако не искате. Също така, ако не харесвате клюкарките в офиса, откажете да сте част от тях, да сте като тях и да участвате в техните разговори.

7. Твърде зает
Ако някои колеги ви досаждат и не искате да говорите с тях, кажете им, че не можете да им обърнете внимание, защото сте заети с много работа. В случаите, когато нямате работа за вършене, започнете да се суетите и да пишете на хартия.

8. "Предайте" ги на други
В случаите, когато досаден колега ви занимава със себе си, за да ви говори например за скучното си хоби, трябва да опитате да го отклоните на друга страна. Можете да набутате друг колега, като кажете, че той споделя същите интереси, за да препратите досадният колега или колежка на него. Тази техника е доста подла, но можете да я употребявате срещу хора, които се държат грубо или ви използват.



вторник, 6 ноември 2012 г.

Как да изберете домашен любимец на детето си

Вероятно сте се сблъсквали с многобройните молби на детето си да му вземете домашен любимец. Децата обаче не винаги разбират колко голяма отговорност е да се грижиш за животно. Преди да поемете грижата за куче, за костенурка или за котка, трябва да подберете животинката според характеристиките на детето. Експерти смятат, че най-добрата възраст за тази стъпка е когато детето е на 5- 6, тъй като то вече разбира, че не се занимава с играчка.


Морско свинче или заек за дете, което обича да гушка
Морските свинчета са идеален избор за домашен любимец на деца, които имат времето и желанието да им обръщат много внимание. Те и мини зайците са малки любящи същества, които обичат да бъдат гушкани. Малка е вероятността да спят през деня, както и да ви ухапят. Когато видят детето, свинчетата често започват да му изпращат сигнали, които наподобяват свиркане. Ако къщата ви е празна през голяма част от деня, обмислете възможността да закупите две женски морски свинчета, които да си правят компания. За всяка животинка ще ви е необходима клетка с размери поне метър на метър. Те трябва да се изкарват редовно от клетката, за да могат да се движат пълноценно.


Хамстер за любопитни деца
Хамстерите са умни и забавни животни. Те могат да се забавляват сами в клетката и нямат нужда от толкова внимание. Те са нощни животни, което значи, че спят през деня, докато децата са на училище и обичат да си играят вечерта, след вечеря. Хамстерите обаче имат деликатно тяло и затова се препоръчват за семейства с малко по-големи деца, които да могат да контролират силата си. Желателно е първите пъти, когато се позволява на детето да гушка животното, да са под контрола на родител.

Котка за независими деца
Котките са капризни животни, те могат да искат да си играят днес, а утре да пренебрегнат стопанина си. Ето защо котката е добър избор за деца, които нямат нищо против да общуват с тях, само когато домашните любимци са в настроение. Много е важно да имате предвид, че често се случва децата да бъдат алергични спрямо котки. Преди да си вземете котка, поискайте от познати тяхната за няколко дни и бъдете нащрек за симптоми на алергия, като зачервяване на очите, сърбеж по кожата или подсмърчане.
 

Куче за активни деца
От всички домашни любимци кучето изисква най-много грижи като ежедневни упражнения, разходки, ресане. То трябва да бъде извеждано всеки ден навън, за да се разхожда. Една от добрите характеристики на кучето е, че по този начин децата също извършват физическа дейност, а и могат да си играят заедно. Имайте предвид, че дори малки кучета могат да бъдат достатъчно силни, така че да се отскубнат от ръцете на децата, ако видят котка или бъдат стреснати от силен шум. Кучето изисква по-добра хигиена, тъй като обикновено трябва да се къпе и почиства, но може да приучи малчуганите на отговорност и активност.