вторник, 25 септември 2012 г.

5 съвета за изграждане на отношенията между родители и учители


В съвременното обучение отношенията между преподаватели и родители е почти толкова важна, колкото тази между учители и ученици. Тъй като системата на обучение се сменя сравнително често, а всяко поколение носи своето ноу-хау със собствена методика, тя може да действа само, ако в нея вярват и учители, и родители. Важно е да се опитате да възприемете учебната система през погледа на преподавателя, без да забравяте малката подробност, че вие възпитавате едно или две деца, а той или тя се занимава с по две дузини.
 



1. Започнете комуникацията позитивно
Учителите са по-склонни да обръщат внимание на онези родители, които подхождат към тях с позитивна нагласа. Усмихнете се и поздравете преподавателя на детето си, когато го срещнете на улицата или по време на родителска среща. Може да ви се струва незначително, но за него или нея това е знак на уважение и положително отношение. Ако на по-късен етап ви се наложи да обсъждате някакъв проблем с преподавателя, много по-вероятно е той или тя да ви обърне повече внимание, ако има позитивна нагласа към вас.

2. Не се гневете преди да разберете всички факти
Дори най-честните деца, които рядко лъжат, могат да предадат информацията невярно, без значение дали го правят неволно или нарочно. Понякога даже незначителна информация може да се окаже от особено значение за проблем, затова се опитайте да разберете всички факти и да разберете всички гледни точки. Не се ядосвайте и не реагирайте пред преподавателя с агресия, преди да сте чули и разбрали как стоят нещата. Може да се окаже, че тази прибързана реакция е това, което може да развали отношения на доверие, които са градени с години. Да не говорим за това как могат да се отразят конфликтите на вашето дете.


3. Не нарушавайте авторитета
Не е добра идея да нарушавате авторитета на учителя пред децата или да не уважавате неговата позиция. Не отивайте с проблем при директора на училището, без преди това да сте говорили с преподавателя, който засяга проблемът. Това създава лошо отношение и напрежение, които няма да се отразят добре нито на детето, нито на отношенията ви с учителя.

4. Не забравяйте, че повечето учители са чувствителни

Преподаването е интензивна и сензитивна дейност, така че добрите учители са чувствителни и емпатични спрямо емоциите на околните. Това е така, тъй като на много от тях се налага да разбират децата без думи. Затова всеки родител трябва да подхожда с особена тактичност, за да не обиди с думи и действия преподавателя на своите деца. Не говорете с учителите така, както да речем бихте говорили с продавач в салон за употребявани коли.



5. Комуникирайте двустранно
Добрите учители са не само много добри емпати, но се интересуват от мнението на родителите, тъй като то им дава по-добра представа за техните ученици. Родителите имат право да знаят как върви учението на техните деца, както да бъдат осведомявани за текущи проблеми. Както в почти всички други отношения между хората, отношенията между родител и учител трябва да се гради върху комуникация, която обаче трябва да е двустранна, за да е достатъчно ефективна.


вторник, 18 септември 2012 г.

9 знака, че връзката ви е само секс



Даже да не сте от хората, които се доверяват лесно на мъжете, вероятно имате приятелки, които разгорещено са ви разказвали как са срещнали невероятен мъж, с когото правят невероятен секс. Но който се обажда, само когато иска от нея страстна нощ или няколко минутки забавление. Има няколко признака, по които можете да познаете дали не сте част от връзка, която се основава само на секс.

1. Той идва у вас почти винаги късно вечер или се обажда, за да ви пита дали можете да отидете у тях по-късно. Вероятно смятате, че го прави, тъй като е много зает, но вероятно причината е съвсем друга – това е обаждане за секс.

2. Той не ви кани никъде навън и не иска да излизате заедно. Понякога е хубаво да изкарате приятна вечер у дома, но извън спалнята и извън леглото можете да правите много неща. Ако вашата връзка включва основно креватни изпълнения и почти никакви други дейности, тя е вероятно само секс.


3. Той не говори никога за семейството си и приятелите си. Ако се оказва, че не можете да отговорите на въпроса дали има братя или сестри, кой е най-добрият му приятел и какво работи майка му, вероятно вашата връзка е само секс. Не само, че не говори за своето семейство, той не иска да знае повече за вашето. Когато се опитате да му кажете нещо за майка си или за разглезената си сестра, той сменя темата. Ако ви възприема само като мимолетна забивка за секс, напълно логично е да не иска да ви представя семейството си или да рискува да се запознае с вашето.

4. Чувате се по телефона само за уговорки за секс. Ако се обадите да го питате как е или да го поканите на кино, той казва, че е зает. Всеки път, когато си уговорите среща, тя завършва в спалнята.

5. Вашите разговори и комуникация през телефона и интернет са базирани основно на сексуална тема. Колкото да ви се иска да повярвате, че вашата връзка е пълна със страст и той е твърде развълнуван от вашия сексапил, за да говори на друга тема, много вероятно е за него тази връзка да е само секс.

6. Срещате се само на места, на които можете да правите секс – в къща, апартамент или хотел, в колата или на уединено място. След секс обикновено той бърза да си вземе душ или да ви изпрати у дома.

7. Той не позволява да оставате да спите у тях, а ако идва у вас, си тръгва веднага след секс. Това вероятно е признак на несериозно отношение спрямо вашите отношения, които той възприема само като краткотрайна сексуална забивка.


8. Не се храните заедно и не ходите по ресторанти. Обикновено вашите срещи протичат за няколко часа и включват страстен секс, но почти нищо друго. Не говорите за почти нищо извън темата секс, защото нямате достатъчно време или защото той няма интерес. Тъй като не иска да развива вашите отношения, на него не му е приятно да го разпитвате за работата му или за ежедневието му.

9. Той ви избягва на публични места, а ако случайно срещнете негови познати, той се опитва да избегне срещата или да се разграничи от вас. Ако го срещнете на публично място, когато нямате среща, а той се прави, че не ви е видял, вероятно за него вие сте само момиче за секс. Той не ви възприема на сериозно, затова не иска да показва пред другите, че има отношения с вас. Ако случайно не може да избегне разговор с вас, вероятно ще ви представи на хората като негова добра позната.




вторник, 11 септември 2012 г.

Лъжите, с които се самозалъгват жените



Тъй като се опитват да игнорират или скрият проблемите си много от жените се самоблуждават с някакви твърдения, които далеч не са истина. В някакъв момент те започват да вярват в истинността им. Затова се налага някой да има каже истината в очите, въпреки че може да не им е приятно. Подбрали сме най-често срещани лъжи, с които жение се самозаблуждават. Ако откриете вашата лъжа в списъка, опитайте се да се върнете в реалността, защото заслужавате по-добър живот без лъжи.


Сексът оправя нещата
Ако използвате секса, за да оправите проблемите във взаимоотношенията си с половинката или да сложите край на спора, трябва да осъзнаете, че не решавате проблемите, а ги скривате за малко "под чаршафите". Въпреки че знаете, че ще ви е трудно, трябва да се изправите срещу проблемите и да ги решите по възможност с разговор, не със страст.


Той ме ревнува от обич
Отначало може би ще сте впечатлени положително, когато партньорът ви покаже ревност. Но когато той стане агресивен и употребява емоционално и физическо насилие, трябва бързо да осъзнаете, че това не е правилният начин на отношение спрямо вас. Не оправдавайте неговите действия, не отлагайте решаването на проблема във времето, изправете се срещу него и го решете сега.

Ние сме заедно през цялото време, защото се обичаме
Това е твърдение, което съдържа голяма заблуда, защото всеки човек има своята индувидуалност и има нужда от собствено физическо пространство за час- два. Това не пречи по никакъв начин на любовта между двама човека. Правете някои неща сами, излизайте с приятели, ще осъзнаете в даден момент, че се радвате да се гушкате и да си бъбрите с половинката, но малко време насаме е важно за вас.

Имам силна нужда от тази рокля, тези дрехи или нещо друго
Едно от най-големите заблуждения, в което вярват много жени, въпреки че техният гардероб е пълен с дрехи, е те да се поддават на изкушението да купуват още и още. Като резултат се получава, че повечето дрехи не сте обличали повече от един път, а част от вещите запокитвате още на мига в шкафчето.
 
Той ще промени мнението си относно брака
Надявате се, че някой ден той ще промени мнението си за брака, въпреки че милиони пъти ви е казвал, че никога няма да промени отношението си. А вие продължавате да се надявате, че това ще се промени и той ще се ожени за вас. Събудете се и осъзнайте, че ако наистина ми пука за вашето мнение, и знае колко е важен бракът за вас, щеше да си промени мнението. Колкото и трудно да ви е, може би е време да го напуснете или да поставите ултиматум.


Ще отида на фитнес утре
Това е може би най-често срещаната лъжа, която си казват жените. Много хора са били в такава ситуация и всички биха ви казали, че ако искате да направите нещо, то направете го днеска, а не го отлагайте за утре. А ако все отлагате за другия ден, то това показва, че не го желаете, а с обещания успокоявате съвестта си.

Твърде стара съм за ...
Никога човек не е твърде стар, за да се забавлява, да се влюби за първи път и намери половинката си най-сетне. Възрастта е само числа и когато спрете да им обръщате внимание ще се наслаждавате на живота, така както никога дотогава.



вторник, 4 септември 2012 г.

Децата и разводът



Разводът представлява основна промяна в света на детето, която най-често има немалко травмиращо действие. Когато споделите новите с децата, особено ако те са малки, те се чувстват тъжни, гневни и нервни, и не знаете как това ще се отрази върху тях. Независимо от възрастта на детето, винаги разводът оказва влияние върху неговите представи за това какво е семейство и е ваша роля да му помогнете да се напасне в новосъздадената обстановка, в която семейството ще е разделено на две и трябва да балансира между двете домакинства.


От раждането до 18 месеца
В ранна детска възраст бебетата са в състояние да почувстват напрежението между техните родители, но не могат да разберат мотивите за конфликта. Ако напрежението продължи, те стават раздразнителни и започват да имат емоционални изблици, особено в компанията на непознати лица. Децата могат да покажат признаци на забавяне в развитието. За да улесните прехода на детето в тази възраст трябва да сте последователни в действията си. Затова трябва да поддържате нормално ежедневие, особено по отношение на хранене и сън, по време на и след развода. Осигурявайте на детето любимите му играчки и прекарвайте максимално повече време с него, тъй като това благоприятства за физическия и психическия му комфорт.

Между 18 месеца и 3 годинки
В детските си години човек се стреми да подържа силна връзка с родителите си, така че всяко сериозно смущение в домашния живот може да е трудно възприето и разбрано от него. Децата в тази възраст се егоцентрични и си мислят, че те са причина за раздялата на родителите им. Те може да започнат да искат да им се обръща повече внимание, отколкото обикновено. За да улеснят прехода родителите трябва да си помагат за отглеждането на детето. Важно е да прекарвате повече време заедно и да се опитате да му обясните, че то не е виновно за раздялата.
От 3 до 6 годишна възраст
Независимо от напрегнатата обстановка вкъщи, децата не разбират идеята за развода, причините за него и не искат семейството да се разпадне. Те чувстват сякаш губят контрол над нещата. Могат да започнат да се чувстват несигурни за бъдещето и да започнат да събират гняв вътре в себе си, да имат неприятни мисли и идеи. За да се справят с проблема, родителите трябва да направят прехода за детето по отворен и позитивен начин. Добре идея е, ако детето има нужда да говори със специалист. Децата трябва да знаят, че ако всичко е наред те имат възможността да се виждат редовно с родителя, с който не живеят. Създайте редовен график и го спазвайте стриктно, никога не употребявайте детето за отмъщение.


По-големи деца
Ако децата в училищна възраст са израснали в нормална и твърде грижовна среда, съвсем естествено е да се страхуват от развода. Тези деца, които са между 5- 8- годишна възраст няма да разберат концепцията на развода. Те ще се притесняват, че губят родителя, с който не живеят, че той ще създаде ново семейство и затова често смятат, че могат да съберат родителите си отново.



Децата между 8- 11-годишна възраст могат да започнат да степенуват родителите като добър и лош родител. Те могат да започнат да обвиняват родителите си, че са егоисти и да избиват гнева си като се бият със съучениците си, ако са момчета, или да се отдръпнат от социалната среда и да се чувстват в депресия, ако са момичета. Децата могат да започнат да боледуват от разстроен стомах или главоболие в резултат на стреса.

През периода на адаптация в двете семейства, задължение на родителите е то да чувства сигурност и самочувствие. То трябва да разбере, че никой от родителите няма да му обърне гръб. Насърчете детето да участва в извънкласни мероприятия, за да може да се социализира, а не да се отдръпне и да се затвори в себе си.