петък, 31 август 2012 г.

Развитие на емоционалната интелигентност

Емоциите играят важна роля както в личен, така и в професионален план. Емоционалната интелигентност и емпатията са способностите на човека, с които той разбира и управлява емоциите си, като оформя общуването по-ефективно. Тези способности са различно развити у отделните лица, но те могат да бъдат  усъвършенствани с практика. Развитието им води до подобряване на личната и професионална комуникация и на личните и професионални отношения.

 
Какво е емоционална интелигентност?
Всеки преживява и изразява емоциите си по различни начини, като е много важно човек да може да ги контролира в различни ситуации. Емоционалната интелигентност е способността на индивида да разбира и управлява емоциите си и техния ефект върху другите. Тя отразява способността на индивида да разбира емоциите на другите, дори когато тези емоции се изразяват едва доловимо.

Колко е важна емоционалната интелигентност?
Емоционалната интелигентност може да помогне на дадено лице да постигне личните си цели и да управлява по-добре взаимоотношенията си със семейство, приятели и колеги. Хората с високи нива на емоционална интелигентност обикновено са добри слушатели, хора, които решават проблеми и взимат решения в ежедневна ситуация. Те също така са склонни да са по-спокойни в стресови ситуации, знаят кога да се доверят на интуицията си, да признаят своите слаби места и да градят характеристиките си върху конструктивна критика.

Как да повишим емоционалната интелигентност
Развиването на емоционална интелигентност и емпатия започва с обективна оценка на вашите реакции спрямо емоциите си и тези на другите. Потърсете области, които се нуждаят от подобрение, като доста стереотипи например. Важното е да имате желание за развитие. В интернет можете да намерите много статии и книги на тази тема.

Ролята на емпатията в емоционалната интелигентност
Емпатия е способността на индивида да види ситуацията от гледна точка на друг човек и да разбере какви са неговите чувства и потребности. Емпатичните лица лесно установяват доверие с други хора и по-лесно могат да посрещнат техните нужди, да решат техните проблеми, да предложат ефективни решения.

Как да насърчим емпатията
За да насърчите емпатия пробвайте да се поставите в позицията на някой друг. Например представете си, че вземате важно решение, представете си как ще го представите пред другите, как те ще реагират, запитайте се как бихте се чувствали на тяхно място. Повишаването на нивото на емпатия ще спомогне да общувате по-ефективно с другите хора, като с действията си показвате, че се интересувате от техния начин на разсъждение.




вторник, 28 август 2012 г.

Грижи за бебето – 6 обещания, които можете да нарушите


Често бъдещите майки си обещават, че ще бъдат отговорни родители и ще правят всичко, каквото трябва за доброто на детето. И понеже хората не са роботи, понякога те нарушават своите обещания. Ето някои от най-често срещаните "прегрешения" на младите родители, които не носят толкова голяма опасност за здравето на бебето и неговото добруване.


Пиене и кърмене
Почти всяка млада майка, която харесва да пие алкохол, обещава да не пие по време на кърмене. И както става обикновено това не се случва. Въпреки че е най-добре да не пиете по време на кърменето, много от  изследванията в тази област показват, че кърмещите майки могат безопасно да консумират алкохолни напитки веднъж или два пъти седмично. Специалистите съветват първо да нахраните бебето и след това да консумирате алкохолна напитка. Ако сте консумирали алкохол, изчакайте малко той да се абсорбира и тогава кърмете.

Обръщане на внимание, докато бебето се успокои и заспи
По време на бременността сте се кълнели, че няма бързате да успокоите бебето веднага след като заплаче. А в реалността веднага се втурвате да успокоявате малкото. Според специалисти в първите няколко месеца е хубаво да успокоявате бебето, но това не бива да е така твърде дълго. Правилно е твърдението, че бебетата трябва да се научат да се успокояват сами. Най-добре е действията ви да се изпреварващи усложняването на ситуацията. Трябва да реагирате в момента преди бебето да започне да плаче. Плачът може да е причина бебето да погълне въздух, което води до газове, а тези колики могат да забавят успокояването на бебето. Така след 3-6 месеца малкото ще се научи да получава това, което иска с плачене, затова трябва да не реагирате всеки път, когато то започне да реве без причина. Това ще помогне на бебето да се научи, че не винаги ще получава това, което иска.

 
Поставяне на бебето в люлка
Друго от кутията с обещания на новата майка е, че няма да поставя бебето в люлката, само за да свърши повече работа. Истината е, че ползването на люлка е полезна за всички. Движението на люлката успокоява нервното и капризно бебе. Разбира се не трябва да оставяте бебето цял ден в нея само, а само докато приготвяте храна или имате друга работа, за която се нуждаете от двете си ръце.

Хранене на бебето
Обещанието най-често е за това, че ще насочите цялото внимание към бебето, докато се храни. В реалността храненето обикновено продължава много време и е нормално да се разсейвате с нещо, докато бебето суче. Много жени използват това време, за да говорят по телефона, да сърфират в интернет, да почетат, като според специалисти това не вреди на бебето. Не трябва да забравяте, че храненето е една от възможностите да насърчите социалното и емоционалното развитие на бебето.


Предлагане на бебето да си играе със залъгалка
Обещанието често е за това, че майката няма да дава на бебето да си играе със залъгалка, като много хора смятат, че залъгалката е създадена за мързеливи родители. Когато обаче те са родители, тези предмети не случайно се наричат залъгалки. Бебетата си взаимодействат със света предимно през устата със смучене, независимо дали смучат биберон, ръката си или майчината им гръд. Така те се успокояват. Не трябва обаче да пъхате залъгалка в устата на малчугана, ако пелената му е влажна или трябва да го нахраните. След като мине годинка е добре да не давате залъгалки, за да не се оформи навик.

Създаване на рутина
Новоизлюпената майка не знае какво е да гледа бебе и затова обещава, че ще спазва график и ще се придържа към него. Истината е, че за да може да свършите всички дейности, трябва да сте гъвкави. Последователността е много важна за бебетата, тъй като те търсят безопасност и сигурност около тях. Няма нищо лошо леко да разчупвате графика от време на време, като насърчавате опитите на бебето да се адаптира в ежедневието.




петък, 24 август 2012 г.

Как да скрепите брака си след изневяра


Следвайте следните стъпки, бавно и внимателно, за да поправите връзката си след тази сериозна спънка от изневяра. Ако решите да забравите за предателството с друг човек, вместо да си тръгнете, тези стъпки може да са ви от полза.

 
5 стъпки, които трябва да направи изневеряващият
Един брак може да оцелее след изневяра. Приемането на изневярата е трудна и болезнена задача, както и възвръщането на доверието, но не е невъзможна.

1. Незабавно прекратете взаимоотношения с любовника/ любовницата
Първата стъпка е задължително да се прекратят контактите с другия човек на всяко ниво. Никакви срещи, разговори или случайни срещи по улицата. Важно е да споделяте на съпруга/та за всякакви случайни срещи, преди той/ тя да попита за такива. Ако другият човек е колега/ колежка, уверете се, че срещите ви са стриктно на професионално ниво.

2. Отговорете честно на всички въпроси
Задължително трябва да отговорите на всички въпроси на съпруга/ та ви. Споделете цялата информация без да премълчавате нито дума. Според брачни експерти желанието на съпруга/ та да говори за изневярата създава основа за възстановяване на доверието.

3. Покажете съпричастност спрямо чувствата на съпруга/ та ви
Най-добрият показател дали едни брак може да оцелее след изневяра е като се види доколко е съпричастен съпругът/ съпругата спрямо чувствата на своя партньор, обидата и предателството по тяхна вина.

4. Продължавайте да говорите и слушате без значение колко време ще отнеме. Вие не можете да ускорите оздравителния процес на половинката си. Бъдете готови да отговаряте на въпроси по всяко време, дори след месеци или години. Слушайте неговите/ нейните реакции без гняв или вина.

5. Поемете пълна отговорност
Ако обвинявате партньора за изневярата няма да можете да запазите брака. Покажете искрено съжаление и разкаяние. Неговите действия или държане може да са фактор за изневяра, но вина за нея имате вие. Държанието ви трябва да показва, че няма повече да изневерявате.


6 стъпки за предадения съпруг/ а
Искате да изкрещите, след като сте разбрал/ а за любовното предателство, искате да разберете всички подробности за изневярата, искате да знаете защо. Използвайте тези стъпки да намерите начин да възстановите доверието си в другия и запазите брака.

1. Задавайте много въпроси
Разберете всичко от начало до край, не се притеснявайте да задавате колкото е необходимо въпроси, докато не си изясните цялата ситуация.

2. Опитайте се да балансирате вулкана от емоции
Разбира се, че искате да крещите, да викате и плачете, да удряте партньора, но тези силно изразени емоции ще попречат на съпруга/ та ви да каже цялата истина. Единственият начин е да се опитате да се овладеете, доколкото е възможно и да не нападате съпруга си, за да може той/ тя да разкрие всичко. Ако усетите, че се разстройвате, отложете агресивната си позиция и оставете разговора за по-късно.


3. Споделете за това как ви се отразява изневярата
Разкажете за съмненията си, разочарованието, чувството на предателство и гняв. Нека той/ тя да знае как се чувствате вие, за да възвърнете интимността.

4. Потърсете подкрепа
Прекарвайте повече време със семейството и приятели. Важно е да не се чувствате изолирани, а да знаете, че получавате подкрепа от хора, които държат на вас.

5. Прекарайте повече време заедно
Старайте се да бъдете повече време заедно, като не споменавате изневярата. Правете неща, които сте правили преди време, които са ви карали да се чувствате щастливи и харесват на двамата.

6. Простете само когато сте готови
Никога няма да забравите изневярата, но болезнените спомени за нея вероятно ще избледнеят с времето. Да простите на половинката трябва, само когато сте готови да освободите от себе си отрицателните чувства. Това може да стане само, ако той/ тя е показал, че отново може да му се вярва.


вторник, 21 август 2012 г.

Как да спрете да правите импулсивни покупки


Не е изненадващо, че търговците в магазините са се съсредоточили върху различни начини да примамват клиентите се да пазаруват импулсивно. Като разпределят стратегически продуктите в магазина те повишават тяхната покупаемост. Според изследвания около 40% от сметките са направени в резултат на импулсивна и непланирана покупка. Запознайте се шестте най-импулсивни покупки, на които можете да устоите следващия път като влезете в магазин.

1. Фитнес уреди


Ако решите да закупите какъвто и да е фитнес уред, без да сте направили план, по който ще го ползвате, вероятно ще редуцира основно дебелината на портфейла ви, отколкото тази на талията. Това, че имате в дома си уред, не значи, че ще започнете да стягате фигурата си автоматично. Ако не ползвате покупката, тя е безполезна.


2. Нов телевизор


Всички сме подвластни и зашеметени от новите технологии, но струва ли си да се дават много пари за телевизор с екстри, които много рядко бихме използвали. А и всяко нещо в даден момент омръзва и след това се използва рядко.

3. Чисто нова кола


 Закупуването на чисто нова кола под въздействие на импулсивно желание може да е скъпа грешка. В момента, в който колата излезе от автокъщата, тя струва вече с поне 20% по-евтино. Амортизацията започва веднага. След една година нейната стойност ще се обезценила с още няколко процента. Защо да плащате повече пари, при условие, че след една година моделът на колата ще е още актуален. Особено лесно е да се подлъжете по сделката, ако не се налага да плащате кеш, а на вноски.

4. Домашни любимци

Всички изпитваме умиление, когато видим сладките животинки в магазина, представяме си как може да ги галим и мачкаме всеки ден. Преди да закупите домашен любимец трябва да сте наясно дали ще имате достатъчно време да прекарвате с него, дали можете да му осигурите добри условия, а освен това трябва да знаете, че ще трябва да включите още едно перо в графата разходи.

5. Списания


Ако не можете да устоите да грабнете някои от клюкарските списания на касата в магазина, се замислете защо да давате излишни пари, при условие, че същите неща можете да ги прочетете в интернет и то доста по-подробно. Повечето неща вече могат да се прочетат в мрежата, а освен това не забравяйте, че така спасявате дървета от отсичане за хартия.


6. Пазарувайте от големи магазини


Цените на повечето стоки в кварталните магазинчета са по-скъпи, отколкото в големите магазини. Затова, ако имате повече време, се разходете до друг магазин, така ще можете да си купите повече неща и ще имате по-голям избор. Избягвайте да купувате неща от нон-стоп магазини, които обичайно поставят надценка, да се храните в някоя от веригите за бързо хранене и да купувате горещи напитки.



петък, 17 август 2012 г.

7 грешки в езика на тялото, които да избягвате


В ежедневието си често се опитваме да скрием емоциите си, чувствата си, мислите си, но обикновено обръщаме внимание на това, което говорим. Нерядко в стремеж да скрием това, което не желаем другите да чуят, че казваме, издаваме някои неща чрез невербална комуникация. Добре е да сте наясно с жестовете и поеденческите грешки, които могат да се окажат препъни камък в комуникацията с клиенти и познати. Макар да не осъзнавате понякога своето поведение, много хора покрай вас могат да забележат и разкодират, понякога погрешно, вашите жестове.


1. Гледате телефона си
Ако постоянно поглеждате в телефона си, докато някой ви говори нещо, за повечето хора това е ясен сигнал, че не сте заинтересовани от темата. Обичайно това поведение се възприема от околните като невъзпитано и като грубо пренебрегване. Ако искате да си запишете нещо не използвайте телефона си или ноутбук, тъй като човекът срещу вас, с когото разговаряте, може да си помисли, че пишете съобщение. Най-добре използвайте обикновена хартия и писалка. Според някои експерти даже ако си рисувате завъртулки, това няма да се възприеме толкова невъзпитано, колкото писането на телефон или ноутбук.

2. Стискате и търкате длани
Това поведение кара хората около вас да смятат, че сте изнервени и не се чувствате удобно. Потъркване на ръце може да се възприеме като сигурност във вашата победа, ако водите да речем преговори за сътрудничество в бизнес идеи. Това може да се окаже твърде арогантно за някои хора. Поставете ръце встрани от тялото си или в скута. Избягвайте да пукате кокалчетата на пръстите си, което според експерти е твърде грубо търсене на внимание.


3. Обличате се раздърпано
Може да имате собствена преценка за това кое е красиво като дреха и да имате предпочитани багри, но ако не се съобразявате с някои норми в дрескода, това може да се въприеме от хората като непрофесионално поведение. То сякаш иска да покаже, че не ви пука особено за тези хора или за бизнеса с тях.

4. Гледате си часовника
Ако постоянно поглеждате часовника, на ръката си или на стената, това издава нетърпение, незаинтересованост, припряност. Сякаш казвате на човека, с когото разговаряте, че имате по-важни неща от това да се занимавате с него. Това може да изнерви, притесни или раздразни събеседниците ви.



5. Поставяте ръце пред тялото си
Понякога може да не се усещате как скръствате ръце пред тялото си, но това поведение според експерти е "заключване", което сякаш поставя стена между вас и събеседниците ви. Възприема се като нападателно или защитно, като жест, че не сте отворени за техните предложения. Застанете с отворени ръце и ги поставете встрани или в скута.

6. Въртите очи
Всяка ваша дума, колкото положителна да е тя, няма да има почти никаква стойност, ако я изговаряте с въртене на очи. Даже това движение да не е твърде показно, а частично, то сякаш отнема почти всякаква тежест от думите.

7. Не поддържате контакт с очи
По време на разговор се стремете да поддържате контакт с очи със събеседниците си, за да ви възприемат те като човек, на когото могат да вярват. Ако очите ви шарят из стаята, даже да говорите истина, хората могат да възприемат движенията като скриване на лъжа или като пренебрежение. Добре е да си повтаряте мотото, че нямате втори шанс да създадете добро първо впечатление.

вторник, 14 август 2012 г.

8 стъпки, за да се чувствате сигурни в себе си


Срамежливостта е качество, с което се раждаме и което дълго се борим да преодолеем. Повечето хора правят плахи стъпки да подсилят своята увереност, като жертват много време, в което хората около тях не могат да разберат какъв човек са те всъщност. Ако вие сте от тези, които се борят със срамежливостта, вижте как с няколко лесни стъпки да тръгнете напред и да сте по-самоуверени.


1. Концентрирайте се върху позитивното
Много добре знаете в какво сте много добри. Покажете тези умения пред другите, ще забележите колко по-уверени ще изглеждате след това. Вашите качества могат да са познания в сферата на книгите, науката, музиката, искряща усмивка, гъста коса. Всички те, ако подчертаете своите най-добри характеристики, могат да са страхотна фокусна точка, върху която да градите увереност.

2. Осъзнайте това, че не сте център на внимание
Колкото и да звучи невероятно, вие не сте център на внимание всеки път в социалните ви контакти. А това, че ви гледат може да е, защото сте симпатична или имате много хубави обувки. Не се стеснявайте всеки път, когато някой насочи поглед върху вас.


3. Не се определяйте като срамежливи
Навярно и вие сте попадали на хора, които си признават, че са срамежливи. Не допускайте тази грешка да си слагате такъв етикет, защото хората вероятно ще ви възприемат така, както вие се възприемате вътре в себе си. Борете се със срамежливостта, но не се определяйте като стеснителни.

4. Забавете темпото и поемете въздух
Винаги, когато започнете да се чувствате неловко или напрегнати в социалните ви взаимоотношения, концентрирайте се върху дишането, като го забавите. Нека движенията ви бъдат добре обмислени, нито бързи, нито бавни. Ще постигнете удивителни резултати с практикуването на тази техника.

5. Не се опитвайте да бъдете перфектни
Никой на тази планета не е съвършен, така че не се притеснявайте, ако не отговаряте на очакванията на другите. Ако срамежливостта ви се дължи на това, че не сте сигурни дали ще успеете в дадената ситуация, не се притеснявайте. Никой не е перфектен и другите обикновено не очакват от вас да сте съвършени.


6. Не избягвайте възможностите да проведете социални контакти
Когато се чувствате срамежливи, обикновено искате да се затворите у дома и да бъдете сами. Не го правете. Излезте навън и контактувайте с колкото може повече хора. Разбира се, ако сте стеснителни няма да е лесно, но това е единственият начин да преодолеете срамежливостта си.

7. Научете се да възприемате комплименти
Най-добрият начин за приемане на положителни оценки и похвали е да се усмихнете и кажете благодаря. Толкова е лесно, макар да е трудно да устоите да махнете пренебрежително с ръка и да подцените своите характеристики. Критиките са особено неприятни за онези хора, които смятат себе си за срамежливи, но няма как, от време на време хората критикуват и трябва да се научите да пренебрегвате критиките.

8. Учете се от грешките си
Обикновено хората, които спазват диети си водят дневник, където записват с каква храна се хранят. Защо вие да не записвате бележки по отношение на поведението си в социални ситуации. Това е много добър образователен инструмент, който ще има положително действие, ако го прочетете след някакъв период и се поучите от грешките си, за да не ги правите отново и отново.



сряда, 8 август 2012 г.

Как да научите детето да се труди

Въпрос: Синът ни е на 13 години и е много умен, изкарва оценките си без особени усилия. Когато обаче има някакви проекти, за които трябва да работи по-усърдно от обикновено, той няма желанието или познанията да го направи. Как да го мотивираме да работи по-усърдно, за да не се окажат колежът и университетът пречка в по-нататъшното развитие?



Отговор: Много трудно е да се убеди едно дете, че трябва да работи усърдно и допълнително да научава нови неща. Надеждата ви трябва да е в това, че в някакъв момент, вероятно с вдъхновение от учител, то ще бъде заинтригувано и ще промени начина си на живот. Детето може да се мотивира да впряга допълнителни усилия, ако му харесва това, което прави и ако се чувства оценено. Това е време, в което то ще навлиза навътре в темата, придобивайки повече знания и увеличавайки своя интелектуален потенциал. Най-добре е това пробуждане да се реализира в училище, но дори да се появи в университета, не е късно.




Когато децата са в разгара на пубертета, те често са в интелектуално затишие. Като че ли мозъците им са във ваканция, докато техните тела, социален живот и емоция еволюират от деца до тийнейджъри. Обикновени в това време родителите оказват натиск върху децата да учат повече, защото осъзнават, че на някакъв етап празнините в образованието могат да се окажат сериозна пречка за развитие в кариерата. А пък децата се бунтуват от този натиск и се опитват се да бъдат самостоятелни, като правят наопаки на желанието на възрастните, даже да осъзнават, че вашите съвети не са никак непрактични. Освен това те тепърва учат нови неща за живота и образованието не е на дневен ред за много от тях. Колкото повече се оказва натиск върху подрастващите, толкова повече те се дърпат. Ако обаче бъде запалена искрата в тях, със задоволство ще забележите, че основното им внимание ще е насочено към проекта, който трябва да изпълнят. Можете да предложите своята помощ за проекта и да кажете как вие сте подхождали към дадена задача в гимназията или университета. Възможно е детето да откаже помощта, за да покаже самостоятелност.




Някои родители се опитват да мотивират деца си с пари и правят уговорка, че ако детето има отлична оценка, ще получи пари. С този финансов стимул детето приема предизвикателството, учи повече и получава нужната оценка. Така всичко изглежда наред, но тази техника е много опасна, тъй като в такава ситуация на детето не винаги може да са му достатъчно мотивиращи парите, които му давате и евентуално ще иска повече за всяка нова получена оценка. В крайна сметка детето трябва да осъзнае, че не парите са истинската му награда, а новите знания, които да му помагат в живота занапред.


петък, 3 август 2012 г.

Инструменти за музикална терапия


Музикалната терапия е един от алтернативните медицински методи, в който се използва музика с терапевтична цел. Тя може да е в различни направления, като физическа рехабилитация и развитие, развиване на уменията за общуване и социални умения. Тази терапия може да се използва върху хора в различна възраст, могат да се прилагат всички видове инструменти. Някои инструменти се използват по-често, защото имат предимства пред другите. Според пациентите това е най-лесният и приятен вариант за лечение. Учени твърдят, че слушането на любима музика за поне половин час на ден успокоява сетивата и освежава. Слушането на музика редуцира холестерола, отпуска кръвоносните съдове и намалява риска от сърдечни болести. За съжаление, въпреки че тази терапия се популяризира все повече, все още трудно се намират специалисти, които я практикуват.


Китара
Китарата е един от най-често използваните инструменти. Това е така, защото тя е мелодичен инструмент и е много мобилна. Дава се на пациента по време на терапия, дори той да не може да свири. Пациентът може само да подрънква на струните, а терапевтът променя акордите. Китарата може да бъде използвана и за добавяне на музика за текст в упражнение за писане на песен.

 

Цитра
Това е струнен инструмент, който е много по-лесен като техника на свирене от китарата и може да се употребява от повече пациенти. У този инструмент много лесно се сменят акордите, само трябва да се натиснат бутоните. Пациентите лесно могат да акомпанират или да се включат в група. Този инструмент работи добре за хора, които имат проблеми с двигателни умения.

Ударни инструменти
Най-лесно за усвояване от пациентите са ударните инструменти. Такива са барабаните, маракасите, тимпаните, конги и тарамбука. Много музикални терапевти събират пациентите заедно в музикална група. Участниците в групата могат да се научат да работят с други пациенти, като следват сигнали кога и как да свирят, тъй като участват в ансамблови музикални изпълнения.