вторник, 31 юли 2012 г.

Явни признаци, че не харесвате работата си


Понякога с усмивка на лице и с рутина несъзнателно пренебрегвате знаците, които ви подсказват, че настоящата работа вече не ви харесва и не сте доволни от кариерата си. Предлагаме ви да проверите кои са основните знаци, които дават представа за ситуацията. От тях ще разберете дали има нужда за говорите с шефа ви или трябва да започнете да търсите нова работа.


Трудно се будите сутринта
Това е един от най-отчетливите знаци, който показва, че не харесвате работата си. Това значи, че ви липсва мотивация да работите тази работа. Причините могат да са много - разстояние до работата, нервна обстановка, унизителна работа. Тялото ви протестира срещу напрегнатата работа, многото работни часове, отровната работна атмосфера, така че послушайте го.

Дистанцирани сте от колегите
Ако не можете да намерите общ език с колегите, постоянно спорите с тях и говорите зад гърба си, вероятно се чувствате нещастни, тъй като прекарвате голяма част от деня заедно с тях. В такъв случай вие не можете да вършите работата както трябва и това чувство на потиснатост може да е двигател за това да си намерите нова работа.


Не желаете да поемете повече задачи
Това е един от основните признаци, че не харесвате работата, на която сте. Ако главата ви започва да ви боли, когато стигнете сутрин на работа, а енергията ви рязко спада, по-добре да се замислите какво правите на тази работа, имате ли стимулация, искате ли да я работите – ако вашият отговор е отрицателен, потърсете нова работа.

Не можете да приключите със задачите навреме
Ако сте компетентна в своя област, би трябвало много бързо и с лекота да изпълнявате поставените задачи. Но ако не успявате, вероятно сте претрупани с много задачи или мислите, че задачите, които са ви дадени, са безсмислени. Това от своя страна вероятно е причина да се замислите върху мотивацията си в работната сфера.


Готови сте да ви понижат
Ако искат да ви понижат и вие на давате признаци на притеснение, значи че чувствате, че няма какво да дадете повече на тази работа и се оставяте на течението, вместо вие да управлявате работните си дейности. Замислите се дали не искате да се развивате в друга сфера и да научавате повече неща, да израствате в кариерата, но не на работата, на която сте в конкретния момент.

Постоянно се оплаквате от работата си
Ако не харесвате работата си, тя вероятно е тема на почти всеки ваш разговор. Ще изтъквате всички недостатъци на позицията, на колегите, на началника ви. За съжаление това е губене на време - по-добре използвайте обедната си почивка, за да потърсите нова работа, на която евентуално бихте били щастливи.

Не ви пука дали ще ви уволнят
Ако търсите знаци, които да ви подскажат, че трябва да смените работата, този знак е най-силният. Ако закъснявате за работа редовно и си тръгвате по-рано, взимате дълги почивки и не ви интересува дали ви ще ви направят забележка, значи трябва да предприемете следваща крачка и да смените работата. Ако решите да стоите на тази позиция вероятно с времето ще сте все по-неудовлетворени, тъй като ще ви се струва, че буксувате и спирате развитието си в кариерата.




петък, 27 юли 2012 г.

Как болниците разболяват


Логично звучи, като влезете в болница да очаквате да се излекувате, а не да се влоши здравословното ви състояние. Влошаването на здравето обикновено се дължи на вътреболнични инфекции. Случва се болният да е приет по спешност за операция на някакво заболяване, а да излезе от болницата с пневмония. Трябва да се знае, че инфекциите не винаги се дължат на лекарски грешки, а напротив - голям процент се дължи на това, че в резултат на болестта, заради която пациентът е влязъл в болница, неговият имунитет е отслабнал и организмът е по-податлив на инфекции. Най-чести усложнения са пневмонии на хора, които са поставени на изкуствено дишане, инфекции на рани след хирургическа намеса и сепсиси. Бактериите, които причиняват тези инфекции са много резистентни спрямо антибиотиците и заради това се повишава процентът на хора, които умират в резултат на тях.


Доказано е че повече от 65% от инфекциите се дължат на лоша хигиена от страна на болничния персонал. Друг интересен факт е, че от внимателно измиване със сапун и вода се унищожават над 90% от микробите. Изводите са ясни. Ако говорими в цифри в рамките на ЕС вътреболнични инфекции засягат около 4,1 млн. пациента. За България дълго време се е смятало, че няма риск да се развие такава инфекция, но резултатите от изследване сочат, че около 2,86 % от хоспитализираните пациенти имат регистрирани подобни инфекции, което означава около 40 000 пациента на година.

Ако скъпият, продължителен престой, неудобството в болницата и влошеното ви здравословно състояние не са ви достатъчни да се превърнете в параноични
и мнителни, помислете за многото хора, които се заразяват от вътреболнични инфекции. Ако ви предстои влизане в болница за лечение, разучете болницата в няколко характеристики.


Проверете историята на болницата
Потърсете информация за равнището на заразяване в болницата. Ако инфекционният процент е повече от 3 пункта за 1000 дни, по-добре потърсете друга болница.

Изисквайте висока хигиена
Колкото и грубо да звучи изисквайте от лицата, които се грижат за вас да са с чисти ръце. Можете да се снабдите със санитарен гел близо да леглото си, за да може медицинските лица да дезинфекцират ръцете си преди да ви пипат.


Изисквайте почистване на стаята
Обикновено болничните стаи се измиват всеки ден и със смяна на пациента. Но ако сте прекарали няколко дни в една стая или се очаква да стоите повече от 3- 4 дни, изисквайте да се почистват по-редовно най-често докосваните зони в стаята като дръжките на вратите например или се снабдете с шише със спирт и малко памук. Ако се возите в асансьор пипайте копчетата с хартиена кърпичка или почиствайте ръцете си с антибактериално средство.

Бактерии по дрехите
Пазете се от допир с дрехите на болничните служители. Според проучване, половината от вратовръзките на лекарите са заразени с опасни бактерии.


вторник, 24 юли 2012 г.

Типове приятели, които всеки трябва да има


Помислете за кръга ви от приятели, които имате. Всички ги обичате, а всъщност те са толкова различни хора, попадат в различни категории, но са ви полезни и скъпи по различни начини. А когато имате нужда от тях, без значение какъв тип приятели са, те са до вас.


1. Добрата слушателка
Това е тип приятел, който винаги ви изслушва без да ви осъжда, без да ви прекъсва, за да ви предложи съвет. Имате нужда от такъв приятел, защото трябва да има на кого да споделите емоциите си, особено ако пази тайни добре.

2. Болезнено откровената
Този тип приятел ще ви каже нещата такива, каквито са. Понякога може да е брутално честна с вас, но това не значи, че не ви цени като приятел. Трябва да имате такъв приятел в приятелския ви кръг, защото само от него можете да разберете истината, когато всички други ви залъгват от притеснение или куртоазия.

3. Модниятспец
  Невероятно ще бъде да имате такъв непогрешим моден съветник за приятел. Чрез неговите съвети ще можете да обличате винаги актуално, да подбирате облеклото си спрямо модните тенденции и да пазарувате с вкус и усет.

4. Фитнес гуру
Ако искате да знаете как да отслабнете и винаги да сте във форма посъветвайте се с този тип приятел. Може да ви даде съвети за здравословна храна, прием на витамини, а също така може да бъде източник на вдъхновение за спортуване.

 
5. Драматизиращата
Всички се нуждаем от малко в драма в живота и само този тип приятел може да ни я поднесе по безопасен способ. Тя не преиграва, а обича да бъде обгрижвана, освен това нейното хленчене не е опасно, нито заразно.

6. Мъжкараната
Със сигурност знаете как се сменя спукана гума или какъв е оня странен шум от хладилника, но да имате приятелка, която знае всичко, което мъжете знаят е безценно. Тя ще може да поправи техническия ви проблем и няма да иска секс в замяна на услугите си.

7. Грижовна майка
Всички се нуждаем от приятелка, която наподобява майките ни. В смисъл не истинската ни майка, а този вид приятелка, която знае как се готви пилешка супа, как се лекува грип, кое е добра за децата и домашните любимци. Тя е любяща и е полезна с  това, че на нея можете да кажете неща, които не искате истинската ви майка да знае.

петък, 20 юли 2012 г.

7 неща, които трябва да обмислите преди да си вземете коте


Преди да решите да си вземете котка за домашен любимец, има няколко неща, които трябва да се вземат предвид. Най-вероятно знаете колко сладки и пухкави са тези животни, но трябва да сте наясно, че те се нуждаят от много внимание и безкрайно търпение, а като характер повечето котешки представители не са за всеки.

1. Разбирате ли поведението на котките?
Това е може би най-важното нещо, което трябва да се вземе предвид. Ако сте чувствителни по отношение на перфектния вид на обзавеждането си, по-добре е да не си вземате котка. Има голяма вероятност диванът да бъде надран или употребен за тоалетна. Трябва да се вземе предвид, че макар обикновено котките да са малки като размер, те имат много козина, която ще бъде разхвърляна навсякъде из стаите.



2. Наясно ли сте, че котката е предимно домашно животно?
Повечето котки живеят през по-голяма част от живота си вътре в дома на стопанина. Така че, ако сте имали мечта да излизате заедно и да се разхождате е по-добре да си вземете куче. Котките се податливи на заболявания и е по-добре за тях да стоят на закрито. Не се притеснявайте, котешкият ви приятел има с какво да се забавлява у вас, като обикновено е достатъчно да се катери на всевъзможни места и да си играе с кълбо.

3. Имате ли домашни птици или риби?
Когато решите да си вземете котка, имайте предвид безопасността на други домашни любимци. Вашият нов член на семейството може да атакува домашните птички, риби или други дребни животни. Затова е добре да не държите хищника и други животинки на едно място, тъй като винаги трябва да сте нащрек за тяхната безопасност.

4. Алергични ли сте?
Съществува малка вероятност да сте алергична спрямо котките, но да не го знаете. Преди да си вземете котка можете да преспите у познат, който има такава и да видите резултатите. А ако сте алергични и искате много да си вземете котка, трябва да се заредите с лекарства, които ще се налага да пиете редовно.

5. Разрешава ли се животно в апартамента?
Ако сте наемател проверете дали в договора за наем няма клауза, която да забранява гледането на домашни любимци в жилището. Няма да е много приятно, ако свикнете с котката и трябва да я върнете заради недоглеждане.


6. Имате финансовата възможност да си позволите домашен любимец?
Едно важни нещо, което трябва да имате предвид е, че котката ще повиши вашите разходи. Освен редовните прегледи и ваксинации, може да ви се наложи да ходите извънредно на ветеринарен лекар, което няма как да не окаже влияние на бюджета ви. Между впрочем това се отнася за всички животинки.


7. Можете ли да отделите на котката достатъчно време и грижи?
Ако работите до късно или рядко прекарвате нощта у вас, по-добре да отложите взимането на котка за домашен любимец, докато не се установите повече. Въпреки че котките са склонни да бъдат независими, те се нуждаят от любов и внимание. Можете да пробвате като вземете две котки, но трябва да създадете в жилището условия те да се разбират, а не да се бият помежду си.




вторник, 17 юли 2012 г.

9 способа да успокоите неспокойното бебе


Типично е за повечето бебета, въпреки че сте им угодили по всякакъв начин, да не спират да плачат. Запознайте с предложените от майки съвети за бързо и лесно успокояване на бебето.

1. Излезте навън


Излезте с бебето на двора или терасата, а може да се разходите и в парка. Слушайте заедно песните на птиците, шума на листата, вятъра в короните на дърветата.

2. Успокойте бебето с шепот


Вземете бебето и го доближе плътно до себе си. Започнете да го полюшвате и му шепнете в ушенцето тихичко - по-скоро звуци, отколкото някакви думи. Можете леко да тананикате без думи. То ще се успокои веднага.

3. Масажирайте кожата


Затоплете малко лосион за бебета и разтъркайте ръцете си, след това леко разтрийте с ръце нослето и бузките. Някои бебета много харесват да ги масажират по краката и ръцете – това им доставя удоволствие и ги успокоява.

4. Приспивна песен


Приглушете светлината в стаята, ако е много светло и с тих глас тананикайте или пейте приспивна песен.

5. Релаксиращ воден свят


Ексцентричен начин да успокоите бебето е като го поставите във ваната или коритото за къпане. Промяната на обстановката подобрява настроението на бебетата и те се отпускат. Освен това повечето бебета обичат допира на вода.

6. Успокояваща хладина


Вземете бебето и го занесете до хладилника. Отворете предната врата на хладилната или фризерната зона - бебето ще е запленено от студения въздух, който се плъзга по кожата му. Не стойте за повече от двадесетина секунди, за да не хване настинка.

7. Плюшена играчка


Купете плюшена играчка, която просвирва звуци, за които се счита, че наподобяват условията от майчина утроба. Извадете своето скрито оръжие всеки път, когато бебето е нервно и плаче. Включете я и то веднага ще се успокои.

8. Огледало


Един магически трик е да държите бебето пред огледало. Гледането на ‘друго’ бебе понякога е достатъчно да забрави какво го е притеснявало малко по-рано.

9. Тавански вентилатор


Никога не подценявайте силата на вентилатора на тавана. Движещите се перки, особено ако движението е много бавно, действат хипнотизиращо на бебето и то се успокоява.




неделя, 15 юли 2012 г.

Бърза помощ за приятелството


Казват, че колкото повече приятели имате, толкова по-щастлив ще е животът ви. Ако често се случва вашите приятели да ви лазят по нервите, не се отдръпвайте назад, а положете усилия да оправите нещата.

Ситуация 1 - Моя приятелка постоянно се оплаква от всичко, което не е наред в живота й. Прекарвам часове в разговори с нея и в опити да й дам съвети, но тъй като тя рядко се вслушва в тях, се чувствам все едно си губя времето.
Съвет – Тази ситуация е добре позната – единият приятел е в беда, а другият се впуска да помага и да търси начини да разреши проблемите. Спрете да вкарвате енергия в това да й помагате, а я използвайте, за да подобрите връзката ви, така че тя да не е еднопосочна. Задайте някакви граници, например кажете, че й давате двадесет минутки, за да се оплаче от шефа си, а преди времето й да изтече, предупредете я, че е време да смените темата. Когато тя започне да говори за проблемите си, подкрепете я с разбиране, а не с решение, задавайте въпроси и я оставете тя да разреши собствените си каши. Ако се опитвате да влезете в типаж на спасител, това ще направи връзката ви едностранна, което не е добра идея нито за вас, нито за приятелката ви.


Ситуация 2 - Имам приятелка, която в обедната си почивка редовно настоява да се присъединя към нея за йога клас. Благодарна съм за това, че иска да ме подтикне да бъда в по-добра форма, но не мога да й откажа, въпреки че имам много работа за вършене и ме страх да не я обидя.
Съвет - Хубаво е, че имате такава приятелка, която мисли за вас, но не трябва да я оставяте да диктува как да почивате на обяд. За да избегнете конфузната ситуация всеки ден, направете график и учтиво я информирайте за него. Като компромис от двете страни можете да се разберете да посещавате йога 2 или 3 пъти седмично. Ако и тогава тя продължава да настоява да се присъединявате към нея ежедневно, заемете твърда позиция и обяснете вижданията си.


Ситуация 3 - Моя приятелка постоянно сравнява нейните деца с другите, включително моите, като прави всичко така, че да изглежда като състезание.
Съвет - Тази необходимост да изтъква постиженията на своите деца може би се дължи на сложен комплекс от фактори, като състезателен елемент, безпокойство за нейните родителски умения, липса на други сцени за изяви, на които да блесне. Тя не осъзнава вероятно своето поведение и не разбира колко отблъскващо е то. Следващия път, когато започне да хвали своите деца, можете да й кажете, че имате чувство все едно съществува някаква конкуренция между децата и че се притеснявате това да не навреди на техните взаимоотношения. В най-добрия случай тя ще засмее от получилата се ситуация и ще ви каже следващия път да й дадете знак, когато започне пак да говори по този начин. А ако получите хладен отговор ще знаете, че поне сте се пробвали. Ако не сте чак толкова близки по-добре да избегнете конфронтацията и да приемете, че това приятелство има своите граници. Следващия път, когато започне да хвали децата, просто кажете, че предполагате, че е много горда с тях.


Ситуация 4 - Имам една приятелка, която ми е помагала много в трудни моменти. Сега когато се справям с всичко, тя се държи дистанцирано и се обажда само, когато имам нужда от помощ. Чудя се как да върна това приятелство.

Съвет - Ако наистина искате да поддържате близка връзка с вашата приятелка трябва да проведете сериозен разговор с нея, за разберете нейната гледна точка. Някои приятели се отдръпват, след като са помагали, защото се чувстват изтощени или защото не може да ви даде повече. Изразете своята благодарност за помощта и поискайте искрени отговори, изтъквайки важността на това приятелство за вас. Има хора, които предпочитат взаимоотношения, при които те се в позицията на постоянно помагащия. Това означава, че приятелствата на равни начала създават у тях неудобство.


събота, 14 юли 2012 г.

Какъв е вашият характер според коктейла, който предпочитате



Според някои психолози това какъв коктейл предпочитате да пиете на парти, в дискотека или на брега на морето говори много за вашия характер. Вижте и преценете дали това е така.



Пимс къп


Коктейл на основата на напитката Pimms, която може да се комбинира с лед, краставици, цитрус и подправки. Особено много се харесва в британските барове. Ако харесвате тази некапризна напитка, вие сте човек, който обича британския хумор, смеете се на Монти Пайтън и Фолти Таурс. Вероятно харесвате Лондон, макар че най-вероятно не сте британец. Обичате понита и краставици. Вие сте англофили.

Мохито



Мохито е традиционен кубински коктейл, който се прави от мента, бял ром, пудра захар, зелен лимон и газирана вода. Ако обичате напитката вероятно сте новатори и обичате нови неща. Харесвате лъскавите и модерни офиси, съвременното изкуство.  Обичате гъделичкащото усещане по езика си, което течността оставя, като тя подсъзнателно ви напомня старта на деня и сутрешните минутки в банята с ментовия вкус на паста за зъби.

Сангриа


Това е типична испанска напитка, чието наименование значи буквално ‘кръвопролитие’. Получава се като се смесят парченца от различни плодове, малко подсладител и вино. Вероятно познавате жени, които твърдят, че нямат приятелки жени. Вие сте на обратния полюс, имате страшно много приятелки. И те всичките идват на гости у вас редовно, ходите да пийнете след работа и с това предизвиквате завист у околните, тъй като сте център на купона.

Маргарита


Маргарита е коктейл на базата на текила, получава с като се смесят сок от зелен лимон и портокалов ликьор. Ако харесвате цитрусовата напитка вие знаете как са почивате. Повечето от околните не знаят как да се отпускат и просто седят в заведението, пият си напитката и се тревожат за работа. Вие сте напълно способни да се отпуснете, да танцувате, обичате да се забавлявате и бихте искали да сте на тропически бряг, не само за отпуската, но и пред другите дни.

Дайкири


Този коктейл се прави като се смесят бял ром, сок от лимон, една лъжичка захар и няколко кубчета лед. Ако предпочитате ягодово дайкири, вие вероятно сте млади и необуздани, отпивате от живота в пълни шепи и се радвате на безгрижието си.

Ментов Джулеп


Ментовият джулеп е алкохолен коктейл, който се прави от прясна мента, захар и бърбън, с малко сода и натрошен лед. Ако си падате по тази напитка вие вероятно бихте желали да живеете през 60-те, с тяхната помпозност и бляскавост. Искате да вкусите от нови приключения и да им се отдадете изцяло.